Beweging van je pup

Wij krijgen bij School4Dogs vaak de vraag hoe lang mag mijn pup eigenlijk wandelen….

Om hier een duidelijk antwoord op te geven is het belangrijk om eerst iets meer te vertellen over de groei van de pup.

Te veel bewegen is slecht voor een pup, maar te weinig ook.

Het eerste jaar is belangrijk voor elke opgroeiende pup. De socialisatieperiode is intensief en je wil als trots baasje graag van alles ondernemen met je pup. Maar het is in deze periode erg belangrijk dat al deze bezigheden gedoseerd worden zodat je de pup zijn botstructuren niet overbelast of beschadigt. Dit geldt zeker voor pups van grote rassen, deze lopen immers nog meer risico op het ontwikkelen van heup, - ellenboog- of schouderdysplasie (HD/ED/SD). Deze ontwikkelingsstoornissen zijn deels erfelijk bepaald, maar worden ook sterk beïnvloed door externe factoren zoals voeding en beweging

 

Het sluiten van de groeischijven

Pups van grote rassen zien er vaak sterk en robuust uit, maar toch moeten we er erg voorzichtig en verstandig mee om gaan. De botstructuren van een pup bevatten groeischijven die tijdens de groei volledig moeten sluiten om op volwassen leeftijd een perfecte lichaamsbouw te krijgen.

Deze groeischijven sluiten pas tussen de 5 à 14 maanden:

  • Humerus (schouder): 10-12 maanden
  • Radius (ellenboog): 9-11 maanden
  • Phalangen (tenen): 6-7 maanden
  • Pelvis (heup): 5-6 maanden
  • Femur (dijbeen): 9-11 maanden
  • Tibia (knie): 10-14 maanden

 

Voor honden jonger dan 14 maanden is het dus niet verstandig om ze te veel te belasten omdat de beenderen nog niet volledig volgroeid zijn en de groeischijven nog niet gesloten zijn!

Dit wil echter niet zeggen dat we onze pup een hele dag moeten opsluiten in een ren of een bench: het is immers erg belangrijk dat de pup goed gespierd is.

Deze spieren ondersteunen en beschermen het kwetsbare skelet. De spieren vormen een soort schokdemper rond het gewricht en zorgen voor meer stabiliteit, zo kan de belasting beter opgevangen worden. 

 

In het eerste levensjaar van de pup moet hij leren hoe te bewegen. Coördinatie moet geoefend worden om een goede en vlotte beweging te kunnen maken. Dit kun je oefenen door te wandelen op verschillende ondergronden en door gebruik te maken van verschillende materialen. Bv. Lopen op gras is een totaal andere ervaring dan lopen in het mulle zand. Je evenwicht bewaren op een luchtbed is veel moeilijker dan op een harde vloer! Deze dingen kun je allemaal oefenen met je jonge hond om zo zijn coördinatie, lichaamsbewijszijn en pootplaatsing te verbeteren. Dit kan op later heel goed van pas komen.

Maar overmatige belasting door bv. overgewicht, een teveel aan ongecontroleerde lichaamsbeweging, traplopen, springen op jonge leeftijd en een te snelle groei kunnen een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van de gewrichten.

 

Bewegingsschema

Om onze pup goed gespierd te houden en niet zwaar te belasten raden wij aan om een wandelschema te volgen:

We starten op de leeftijd van 8 weken met maximum 10 minuten wandelen, dus 5 minuten heen en 5 minuten terug, dit zo’n vier keer per dag. Dit mag langzaam opgevoerd worden (per maand komen er 5 minuten bij) volgens onderstaand schema:

  • 2 maanden: 10 minuten
  • 3 maanden: 15 minuten
  • 4 maanden: 20 minuten
  • 5 maanden: 25 minuten
  • 6 maanden: 30 minuten

 

Bij voorkeur gaan we één van de vier wandelingen uitbouwen terwijl we de andere drie korter houden. Een pup heeft veel rust nodig om goed te groeien. Als hij te veel energie verbruikt met lopen, rennen en spelen, blijft er weinig over om te groeien. Daarnaast heeft een pup ook echt voldoende rust nodig om alles te verwerken en zodoende te leren. Krijgt een pup de gekke 5 minuten dan is het emmertje vol en heeft de pup te weinig rust gehad.

 

Gecontroleerd ontdekken en bewegen

De pup moet veel lichaams- en bewegingservaring opdoen zonder de beenderen, spieren en gewrichten te veel te gaan belasten. Het hoofddoel in deze fase is het coördinatievermogen, lichaamsbesef en pootplaatsing te oefenen. Variatie is zeker een must. Tijdens de kleuterklas lessen schenken wij veel aandacht aan puppygym om dit allemaal op een speelse manier te ontdekken. Het belangrijkste is dat de pup het leuk vindt en gemotiveerd is om het zelf op eigen tempo allemaal te ontdekken. Oefen niet als de pup moe is en zorg voor minstens evenveel rustperiodes!

Vermijd piekbelastingen zoals springen, het rennen achter stuiterende ballen (de plotse richtingverandering is heel belastend) en vermijd lang galopperen.

Enkele voorbeelden van spelletjes die naast lichaamsbewustzijn, coördinatie en pootplaatsing als doel hebben het zelfvertrouwen en durf verhogen

- lopen over wankele ondergronden bv een wiebelplankje

- over lage obstakels en stokken laten lopen, in combinatie met vreemde ondergrond

- zoekspelletjes tussen verschillende materialen en ondergronden

- lichte trekspelletjes of apporteerspelletje met bv een tennisbal in een kous

Belangrijk is dat je de pup alles op eigen tempo laat ontdekken en ervaren.

 

Als je rekening houdt met bovenstaande en vooral goed naar je hond leert kijken waardoor je zijn signalen van vermoeidheid op tijd kunt herkennen, dan kan je optimaal gaan genieten van beweging met jouw pup.  

 

(Extra info:

Uit onderzoek is gebleken dat veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de puberteit zorgen voor het sluiten van de groeischijven in de botten. Dit proces is pas voltooid op een leeftijd van ongeveer anderhalf tot twee jaar. Bij castratie voor die leeftijd, blijven de groeischijven langer open en groeien de botten net wat langer door. Dit kan invloed hebben op de verhouding van de botten ten opzichte van elkaar. Gecastreerde honden hebben hierdoor vaker last van heupdysplasie, patella luxatie en een ruptuur van de voorste kruisband van de knie)

 

 

 

 

Lees meer »

Socialiseren is geen confronteren

Socialiseren betekent niet dat je je pup moet confronteren met andere honden.

Op onze hondenschool krijgen wij vaak honden die erg fel reageren naar andere honden aan de lijn. Dit komt meestal doordat ze een negatieve ervaring hebben gehad met een andere hond op jongere maar ook op oudere leeftijd.

Omdat onze hondenschool door de lockdown niet open mag horen wij van puppyeigenaren dat ze hun hond willen laten spelen met andere pups omdat dit goed is voor hun socialisatie.

 

Maar is dit ook wel zo.....

Helaas is spelen tussen pups vaak geen spel en leren pups alleen maar dat de tegenpartij eigenlijk helemaal niet leuk is.

Omdat de eigenaar niet ingrijpt, leert de pup dan dat hij het probleem zelf moet oplossen, waardoor er op latere leeftijd problemen ontstaan zoals uitvallen aan de lijn. Gebeurt dit in een periode dat je pupje in zijn angstfase zit, dan heeft je hondje een trauma... Hij zal voor de rest van zijn leven angstig reageren op andere honden en het stempeltje dominant op zijn neus krijgen. Terwijl deze hond eigenlijk super bang is en heeft geleerd dat de aanval de beste methode was, immers niemand heeft hem geholpen in de puppytijd toen het allemaal zo spannend was. Hij heeft zijn eigen hachje moeten redden en heeft door negatieve leerervaringen geleerd dat de aanval de beste methode is.

 

Als wij pups op de hondenschool laten spelen doen wij dit gecontroleerd met max. 3 pups in een kleinere ruimte waarbij we de eigenaar mee nemen in het bewust kijken naar de hond en de lichaamstaal.

Wat zegt de hond als deze fluistert?

Is het wel spel wat je ziet?

Vinden ze het alle drie leuk?

 

Spel is pas spel als alle partijen het naar hun zin hebben.

  • Is er een rolwisseling
  • Wordt er een pup steeds nagejaagd
  • Ligt er een pup steeds beneden.. of juist steeds bovenop
  • Zit een pup stil in een hoekje te kijken
  • Enz.....

 

Allemaal vragen die heel belangrijk zijn bij het spelen van pups onderling.

Wij laten de pups op de hondenschool dus niet spelen om te socialiseren, maar om de eigenaren te leren kijken naar de lichaamstaal van hun pup.

 

Als je een pup wilt laten socialiseren met andere honden dan kan dit prima op afstand.

Honden zijn super met hun neus en kunnen heel goed op een afstand elkaars lichaamstaal lezen.

Daarvoor hoeven ze geen contact met elkaar te hebben.

Heel veel rassen vinden het niet eens leuk om met elkaar te spelen omdat ze een compleet ander spelgedrag hebben. Denk aan de lompe labrador die het liefst wil beuken en de herder die daar meestal niet van gediend is.

Wil je dat jouw pup speelt met andere honden zoek dan iemand die een volwassen stabiele hond heeft die het leuk vindt om met een pup te spelen, zodat je hondje positieve ervaringen krijgt met andere honden. Maar laat aub je pup niet verdrinken door ze naar een puppyspeeluurtje te brengen of ze te laten spelen op een plek met veel onbekende honden.

 

Een ongeruste puppyinstructeur in coronatijd.. 

Lees meer »

Winter weetjes

Het is GENIETEN met hoofdletters om met onze hond naar buiten te gaan als er sneeuw ligt.  Ze vinden het heerlijk om in de sneeuw te rollen of samen met ons in de sneeuw te spelen en sneeuwballen te vangen.

Er zijn echter wel wat dingen waar je rekening mee moet houden als je met je hond de kou in gaat.

 

Pekel en strooizout

Bij (extreme) koude of sneeuw wordt er in ons land gestrooid om de wegen, fietspaden of de stoep sneeuw en ijsvrij te houden. Door de pekel of strooizout kan de huid van hondenpoten barsten en kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Als je gewandeld hebt op een plek die met pekel of strooizout sneeuwvrij is gemaakt, is het aan te raden om daarna de poten van jouw hond even met lauw water schoon te maken. Zo voorkom je bovendien dat je hond de pekel/strooizout op likt en inslikt. Het klinkt misschien overdreven, maar jouw hond kan een zoutvergiftiging oplopen als hij te veel pekel/strooizout binnenkrijgt. De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg lichaamsgewicht van de hond. Als honden zout eten gaan ze braken (dit zien we ook als honden zeewater drinken). "Daarnaast onttrekt zout vocht uit het lichaam. Dit heeft negatieve gevolgen voor alle organen. Honden met een zoutvergiftiging hebben vooral neurologische problemen. Een hond vertoont dan bijvoorbeeld afwijkend gedrag en kan krampaanvallen hebben. Uiteindelijk kan een zoutvergiftiging dodelijk zijn." Gelukkig komt dit zelden voor.

 

Insmeren met vaseline

Je kan vooraf problemen voorkomen door de  poten (ook vooral tussen de kussentjes) van jouw hond bij extreme koude – en met name sneeuwval – in te smeren met een beetje Vaseline voordat je naar buiten gaat.  Na een wandeling doe je er goed aan de poten schoon te maken met lauw water. Ga je voor een verre wandeling neem dan de vaseline mee voor onderweg zodat je de voetzolen nog een keer extra in kunt smeren. De Vaseline beschermt de voetzolen tegen de pekel/ strooizout, maar zorgt er ook voor dat er minder snel ijsklonten aan de poten en tussen de voetzooltjes blijven zitten.

 

Ijsklontjes tussen de poten

Zoals hierboven al geschreven kan de sneeuw leiden tot kleine ijsklontjes in de haren tussen de voetkussens van jouw hond. Als jouw hond in de sneeuw loopt, smelt de sneeuw waarop zij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest deze sneeuw weer en ontstaan deze ijsklontjes. Lopen wordt dan heel pijnlijk en het is super lastig om deze ijsklontjes zonder problemen te verwijderen. Trek deze ijsklonten er nooit uit tijdens de wandeling, maar knijp de ijsklonten stuk. Let ook goed op de ijsklonten in de snorharen en onder de buik bij honden met lange haren. Je kunt de lange haren tussen de voetzolen van je hond weg knippen voordat je de sneeuw in gaat.

 

Laat je hond geen sneeuw eten

Ook zonder een sneeuwballengevecht zijn de meeste honden super gek op sneeuw. Je ziet ze regelmatig hier en daar een hapje meepikken en de sneeuw doorslikken tijdens het rennen door de sneeuw . In kleine hoeveelheden kan dit niet snel kwaad, maar als je hond een echte sneeuw-eter is moet je toch een beetje oppassen. Je hond kan door het eten van de koude sneeuw vervelende maag- en darmklachten krijgen zoals buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. En in sommige gevallen zelfs een maagkanteling. Zorg dus voor voldoende afleiding voor je hond door hem bv. uit te dagen met zijn eigen speeltje  en wanneer je niet kunt voorkomen dat je hond veel sneeuw opeet, beperk dan de tijd die je samen met de hond buiten doorbrengt

 

Houd kwetsbare honden extra goed in de gaten

Met name puppy’s en oudere honden kunnen snel hinder ondervinden van de kou. Puppy’s beschikken vaak nog niet over voldoende vacht en vet om zichzelf goed warm te houden. Oudere honden worden sneller stijf wanneer het erg koud is. Ook de hondenrassen met een korte vacht, geen onder vacht of kale honden moeten extra in de gaten gehouden worden wanneer het buiten erg koud is. Is je hond overmatig aan het rillen........  Zorg dan voor wat extra warmte.  Een heerlijke dikke winterjas voor jouw hond is dan bv. zeker geen overbodige luxe. Zij zullen er absoluut baat bij hebben om met een winterjas tegen de kou en nattigheid beschermd te worden. Ze zijn te koop bij de betere dierenspéciaalzaken zoals Dierenparadijs Weert en Dierenspéciaalzaak De4Voeter in Weert.

 

Laat je hond niet op het ijs lopen

Let er op dat je hond niet zomaar een bevroren vijver of sloot op kan gaan. Door de gladheid kunnen honden hun gewrichten, spieren en pezen blesseren. Een hond kan niet inschatten of het ijs wel dik en sterk genoeg is om erop te gaan, waardoor het gevaar bestaat dat de hond door het ijs zal zakken, met gevaren als onderkoeling of verdrinking tot gevolg.

 

Dan een laatste tip...

Antivries is erg verleidelijk

Wees voorzichtig met antivries en berg het zodanig op dat jouw hond er niet bij kan. Antivries is namelijk erg giftig! Antivries bevat ethyleenglycol en is zoet van smaak. Hierdoor likken honden het graag op. Als jouw hond deze stof binnen heeft gekregen, uit zich dit veelal in braken en neurologische verschijnselen. Na verloop van tijd zullen depressie, epileptische aanvallen en nierfalen optreden met in ernstige gevallen de dood tot gevolg. Wanneer je hond deze verschijnselen vertoont of je het vermoeden hebt dat hij antivries heeft binnengekregen, neem dan direct contact op met je dierenarts

 

Maar vooral!

Geniet samen met je hond van de wintertijd! 

Lees meer »

Halsband of tuig

Hierover zijn de meningen verdeeld en dat is prima want de een hoeft niet per definitie minder goed te zijn dan de andere. Het is zeer zeker wel belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Neem hiervoor jullie persoonlijke omstandigheden goed onder de loep en overweeg alle voor- en nadelen die voor jou en je hond van toepassing zijn. Uiteindelijk zou je uit moeten komen op wat voor jou praktisch werkt én hetgeen wat voor je hond geen schade oplevert. Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om bij de voor jou relevante momenten/activiteiten een tuigje te dragen en op de andere momenten een halsband.

 

Om tot een goeie keuze te komen zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

  • wat is de leeftijd van mijn hond
  • heeft mijn hond lichamelijke klachten
  • corrigeer ik als eigenaar vaak via de riem
  • valt mijn hond uit (naar andere honden)

 

De leeftijd van je hond

Bij puppy’s en jonge honden is het skelet pas belastbaar als alle groeischijven zich hebben gesloten en het skelet is uitgegroeid. Een onvolgroeid skelet is al kwetsbaar voor minimaal trauma en het kan een afwijkende groei van de botten of zelfs blijvende verlamming tot resultaat hebben. Het is van diverse factoren afhankelijk op welke leeftijd het skelet volgroeid is (bv 1e loopsheid), ga bij de kleine rassen uit van ongeveer 8 maanden en bij de grote rassen kan het tot 16 maanden duren. Naast het skelet zijn ook sterke pezen en spieren belangrijk om schokken op te kunnen vangen, bij jonge honden hebben de pezen en spieren nog onvoldoende kans gehad om zich te ontwikkelen.
Extra voorzicht is ook geboden bij de oudere honden want na verloop van tijd is er sprake van krachtafname in de spieren en pezen. Tevens gaat de algehele conditie achteruit en de kans op blessures en beschadigingen wordt weer steeds groter.

 

Lichamelijke klachten

Houd rekening met honden die lichamelijke klachten hebben en probeer te voorkomen dat er (meer) klachten gaan ontstaan.
Het nekgebied van de hond is behoorlijk kwetsbaar daar bevinden zich o.a. zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en de schildklier. Een ruk aan de halsband zou zomaar kunnen leiden tot bijvoorbeeld verschoven nekwervels, een beschadiging van het strottenhoofd (stembandverlamming) of andere blijvende problemen.

 

Corrigeren via de riem

Sommige mensen corrigeren de hond via de riem, het kan zijn omdat je dat zo gewend bent (het zit erin gebakken) of het gebeurt in een reflex bijvoorbeeld omdat je ergens van schrikt.
Belangrijk is dat je jezelf hiervan bewust wordt en dat je er over na gaat denken hoe je eventuele nadelige gevolgen kan voorkomen.

 

Uitvallen

Actie → gevolg….

Het kan zijn dat je hond uitvalt naar bijvoorbeeld andere honden of katten.
Wanneer je hond uitvalt is zijn focus gericht op die prikkel. Hij trekt op dat moment zelf aan de riem wat een onplezierig gevoel veroorzaakt in zijn nek. De kans is groot dat hij dat onplezierige gevoel gaat associëren met de prikkel waar hij op reageert. De prikkel wordt dan de voorspeller van iets onplezierigs, waardoor de emotie ten aanzien van die prikkel nog negatiever wordt en het (foute) gedrag steeds heftiger.  

 

Voordelen & nadelen van de halsband en het tuigje

 

Voordelen halsband:

  • Meer bewegingsvrijheid voor je hond.

Nadelen halsband:

  • De volledige concentratie van de trekkracht vindt plaats op een smal stukje nek van je hond.
  • Wanneer de trekkracht te groot is en/of frequent plaatsvindt kan dit blijvende schade opleveren.
  • Jonge honden, oude honden en honden met lichamelijke klachten lopen de meeste risico’s.
  • Bij honden die uitvallen aan de lijn vervalt het probleem vaak van kwaad tot erger.

 

Voordelen tuigje:

  • Een tuigje omvat de borstkas van je hond, de trekkracht wordt over de hele borstkas verdeeld en daarmee is er beduidend minder kans op letsel.

Nadelen tuigje:

  • Er zijn honden die het niet prettig vinden om een tuigje dragen vanwege de extra bandjes om het lichaam.
  • Het tuigje dient op de juiste manier ingesteld te worden, de onderlinge riempjes moeten de juiste lengte te hebben (afgemeten op je hond), dit vergt soms even wat handigheid.

 

Er zijn diverse soorten tuigjes op de markt, informeer jezelf goed en maak geen overhaaste keuze. Zo mag het tuigje nergens knellen en mag het tuigje niet “te kort” zijn; als er te weinig ruimte achter de voorpoten zit gaan de bandjes, tijdens het bewegen, schuren in de oksels.

Een voorbeeld van een efficiënt tuigje is het Y-tuigje. Bij een Y-tuigje lopen de voorste bandjes in een Y-vorm over de borst van de hond, de druk wordt hierdoor optimaal verdeeld en ook de schouders en voorpoten kunnen vrij bewegen.

 

Hopelijk hebben we jullie hiermee wat stof tot nadenken gegeven en zorgt het strakjes voor extra genieten bij alle activiteiten die jij en je hond samen ondernemen!

 

Marja Kessels en team School4Dogs

Lees meer »

Rust is een must

Iedereen weet dat honden veel beweging nodig hebben. Maar wat heel veel mensen niet weten of vergeten, is dat voldoende rust nét zo belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid van je hond. Sterker nog, als je hond te weinig slaapt, kan dit zorgen voor probleemgedrag. Alle reden om in deze blog uitgebreid stil te staan bij het fenomeen slaap en waarom dit essentieel is voor íedere hond. Want alleen een goed uitgeruste hond is in balans, lief en wil niets liever dan met jou samenwerken. En laten we eerlijk zijn: dat is toch de droom van iedere hondeneigenaar?

 

 

Met een vrolijke puppert van 10 weken in huis schrijf ik deze blog uit de grond van mijn hart. Bijna iedere puppy-spam-post over mijn kleine Pleun op social media sluit ik af met de hashtag #rust_is_een_must. En ik kan je zeggen: dat is niet voor niets.

 

Sinds we Pleun in huis heb hebben, weet ik weer hoe het is om in de schoenen van de puppy-cursist te staan. Want eerlijk is eerlijk: met mijn twee dames van 12 en 13 jaar kan ik lezen en schrijven en ik was toch wel een stukje van het puppy-tijdperk kwijt. Mijn roze puppy-wolk spat dan ook regelmatig uit elkaar…

 

Eén van de dingen die enorm belangrijk zijn voor een pup is voldoende rust. Maar niet alleen blije pupperts hebben genoeg slaap nodig. Rust is voor íedere hond essentieel om goed te kunnen functioneren. Rust is een must, ik kan het niet vaak genoeg herhalen. En daarom leg ik je in deze blog uitgebreid uit waarom voldoende slaap zo belangrijk is voor jouw hond. Ik ga je antwoord geven op de volgende vragen:

 

  1. Hoeveel slaap heeft een hond nodig?
  2. Wat zijn oorzaken van slaapgebrek bij honden?
  3. Wat zijn de gevolgen van slaapgebrek?
  4. Waarom is slaap essentieel; wat gebeurt er tijdens de slaap?
  5. Wat zijn de gekke 5 minuten?
  6. Wat heeft een hond nodig om goed te kunnen slapen?
  7. Wat is de conclusie?

 

Ik wens je heel veel leesplezier en ik hoop van harte dat dit artikel ertoe bijdraagt dat jij je (nog beter) bewust bent van het feit waarom jouw hond echt voldoende rust nodig heeft. 

 

1. Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

 

Honden hebben net als mensen een slaapcyclus die bestaat uit een lichte slaap en een diepe slaap ofwel de REM (Rapid Eye Movement) slaap.

Honden hebben heel wat meer slaap nodig dan wij tweevoeters. Dit komt doordat hun REM-slaap (de fase waarin de hond droomt en zijn ervaringen verwerkt) korter is dan bij mensen.

 

  • Een pup slaapt gemiddeld 17 tot 20 uur per dag.
  • Volwassen honden slapen zo’n 11 tot 14 uur per etmaal.
  • Grotere en oudere honden brengen ongeveer 16 tot 18 uur per dag slapend door.

Vergeet nooit dat ook actieve honden voldoende rust nodig hebben. Maar juist omdat ze zo’n hoog energielevel hebben, hebben ze vaak hulp nodig om hun rust te pakken. Een bench is dan een ideaal hulpmiddel.

 

2. Oorzaken van slaapgebrek bij honden

 

Zoals in de intro al gezegd, veel mensen staan er niet bij stil dat honden ook last kunnen hebben van slaapgebrek. Toch is dit een vaststaand feit en helaas een veel voorkomend verschijnsel.

 

Oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • te veel actie en beweging
  • te veel stress, angst of opwinding
  • te veel nieuwe dingen ondernemen op een dag. Probeer dit om de dag te doen, zodat de hond een dag heeft om weer tot rust te komen.
  • geen eigen rustig en veilig plekje om te dutten of te slapen
  • een rumoerige omgeving
  • het verblijven in een onbekende omgeving; de meeste honden slapen minder vast in een omgeving die ze niet kennen, ze zijn vaak waakzamer (denk hier aan als je gaat verhuizen of als je je hond meeneemt op vakantie of naar je werk) Ideaal is om in dit soort situaties de bench mee te nemen zodat de hond toch zijn eigen veilige plek heeft.

 

3. Wat zijn de gevolgen van slaapgebrek?

 

Te weinig slaap beïnvloedt in de eerste plaats de fysieke gezondheid van je hond: het vermindert het immuunsysteem. Zijn afweer neemt af en de kans op ziektes neemt toe.

Bovendien heeft slaapgebrek een negatief effect op het humeur van je hond. Hij wordt prikkelbaar(der) en kan sneller grommen of van zich af bijten. Waarom gebeurt dit? Dat leg ik je hieronder verder uit.

 

4. Waarom is slaap essentieel: wat gebeurt er tijdens de slaap?

 

Slaap is nodig om te herstellen van stress

We kennen allemaal de uitdrukking: “Mijn emmertje is vol.” Met dat emmertje wordt je brein bedoeld, dat gedurende de dag wordt gevuld met prikkels: heel veel verschillende ervaringen en indrukken.

 

Bij je hond gebeurt precies hetzelfde. Dat emmertje loop gedurende de dag vol. Slaap is essentieel om hiermee te kunnen ‘dealen’. Want tijdens dat rustmoment worden verschillende stresshormonen afgebouwd, waardoor het lichaam uitrust en je hond weer met een leeg emmertje kan starten.

 

Slaapt een hond te weinig, dan worden die stresshormonen onvoldoende afgebouwd. Sterker nog, ze nemen alleen maar toe. Met als gevolg dat het emmertje uiteindelijk overloopt.

 

Het resultaat is een onhandelbare hond.
Maar ook een hond die minder snel leert, prikkelbaarder is en reactief kan zijn.

 

Belangrijk is dat jij je realiseert dat je hond niet ongehoorzaam of eigenwijs is en dat hij dit gedrag niet met opzet vertoont of om jou te pesten. Hij kan gewoon niet meer anders; hij weet niet meer wat hij moet doen, hij kan niet meer met de situatie omgaan.

 

Dit overloop-moment kan overigens op elk uur van de dag plaatsvinden. Het is niet zo dat dit uitsluitend aan het einde van de dag gebeurt. Denk er daarom goed over na wat jij op een dag allemaal met je hond doet. Daardoor zie je steeds duidelijker wanneer het genoeg is geweest voor jouw hond en wanneer het tijd is om te rusten.

 

5. Slaap is nodig om te leren

Tijdens de slaap worden ook nieuwe ervaringen verwerkt en herinneringen vastgelegd.

Wanneer je met je hond oefeningen doet en hem nieuwe dingen leert, verwerken de hersenen deze nieuwe ervaringen en aangeleerde vaardigheden tijdens de slaap.

 

Tijdens de REM-slaap zie je soms dat je hond met z’n pootjes trapt of blafgeluidjes maakt. Ga er maar vanuit dat hij druk bezig is met het verwerken van al deze belevenissen. Laat hem vooral lekker slapen om alle nieuwe ervaringen een plekje te geven en op te slaan. 

 

Tip: maak een slapende hond nooit met opzet wakker, vooral niet tijdens de REM-slaap. De hond kan enorm schrikken en een spontane bijtreactie vertonen. Ben dus altijd voorzichtig als je hond ligt te slapen.  

 

  1. De gekke 5 minuten

 

En dan hebben we nog de gekke 5 minuten; herkenbaar voor iedere hondenbezitter. Vooral bij pups zie je dit vaak. Ze rennen als een dolle door het huis of door de tuin. Ze zijn letterlijk niet meer te stoppen. Ze gaan vaak hun tandjes gebruiken en zijn totaal niet meer aanspreekbaar.

 

Maar niet alleen pups laten dit gedrag zien, ook volwassen honden krijgen wel eens de gekke 5 minuten. Meestal tot grote hilariteit van de mensen in huis. Het ziet er immers heel erg grappig uit, maar in feite is dit allesbehalve lollig.

 

Wij denken vaak dat die rondsuizende hond juist nog heel veel energie heeft. En dus stimuleren we dit gedrag door er nog een schepje bovenop te doen, met de goedbedoelde gedachte dat hij dan lekker zijn energie kwijt kan.

 

Echter, hier schuilt een groot gevaar in. Want deze uitbarsting is meestal NIET het gevolg van een teveel aan energie, maar van een bomvol koppie dat juist heel dringend rust nodig heeft om alle prikkels te verwerken.

 

Een hond wordt overdag met enorm veel prikkels geconfronteerd: tijdens wandelingen, allerlei dingen die huis gebeuren, het spelen, puzzelen, trainen, visite, knuffelen, uitjes naar het terras noem maar op.

 

Honden hebben na dit soort activiteiten rust nodig om alle ervaringen en prikkels te verwerken. Dat wil niet zeggen dat ze overdag uren diep moeten slapen. Ook als ze gewoon lekker liggen te doezelen, krijgt het lichaam al volop gelegenheid om te herstellen en om alle indrukken te verwerken.

 

Vergeet niet dat er bij een hond véél meer prikkels binnenkomen dan bij ons. Immers, honden leven in een geurwereld en ook de andere zintuigen zijn veel beter ontwikkeld dan die van ons.

Als ik zelf een uurtje op een drukke markt ben geweest, word ik al bijna gek. Kun je je voorstellen hoe een hond zich dan voelt? Het is dan ook geen wonder dat honden soms van ellende niet meer weten wat ze met zichzelf aan moeten en dat hun emmertje op een gegeven moment helemaal vol is.

 

De gekke 5 minuten betekent dus: allerhoogste tijd om een dutje te gaan doen. 

Heeft je hond de gekke 5 minuten, laat hem dan eventjes uitrazen zodat de spanning eruit kan, maar daarna is het écht bedtijd.

 

7. Wat heeft een hond nodig om goed te kunnen slapen?

 

Om goed en voldoende te kunnen slapen heeft een hond absoluut een geschikte slaapplek nodig. Een warme en veilige plek en het liefst dicht bij ons in de buurt.

Zorg bij voorkeur voor meer slaapplekken in huis, zodat je hond zelf kan kiezen waar hij wil liggen.

Bovendien is het belangrijk dat de hond niet (constant) wordt gestoord. Er moet voldoende rust zijn om te slapen. Leer kinderen om de hond met rust te laten als hij op een van zijn slaapplekken ligt.    

 

Voor honden die het moeilijk vinden om zelf hun rust te pakken en die steeds achter je aan blijven lopen, is een bench of een andere afgesloten ruimte (bv. een kamerkennel) een perfect hulpmiddel. Je zult zien dat deze verplichte rust je hond goed doet.

 

Conclusie

 

Als een hond te weinig slaapt, kan dit bijdragen aan probleemgedrag, zoals overmatig blaffen, uitvallen, angstig gedrag vertonen of zelfs onhandelbaar zijn.

Slaap is essentieel om stress af te bouwen, om nieuwe ervaringen te verwerken en om goed te kunnen leren.

 

Zorg er daarom voor dat je hond iedere dag voldoende rust krijgt.

Heb je lekker gewandeld, geoefend, gespeeld? Dan is het tijd om te slapen.

 

Kortom: creëer een dagelijks ritme voor jouw hond waarin ruimte is voor voldoende beweging, aandacht, mentale uitdaging én rust. 

Als je dit ritme consequent volgt, zul je zien dat er meer rust in je hond komt en dat hij (meer) in balans is. 

Lees meer »

Oudjaar en vuurwerk

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor honden zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. 

 Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor jouw hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, maar ook wegkruipen onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige honden buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn.

Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal jouw hond niet alleen in

paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.

 

Voorbereiding van een jonge hond op de eerste oud en nieuw

Er zijn nieuwe onderzoeken gedaan en daaruit is gebleken dat de eerste levensfase (3-12 weken) essentieel is in het ontwikkelen van problemen met omgevingsprikkels, zoals geluiden. Veel pups zitten rondom een half jaar in de angstfase en deze valt dan vaak ook nog rond oud en nieuw. In deze periode (honden van een 6 maanden tot jaar) wil je vooral niks forceren, maar rond oud en nieuw is dit natuurlijk erg lastig. Ga je pup of puber in ieder geval niet mee naar buiten nemen omdat hij moet wennen aan deze knallen! (en de geur die erbij hoort) Met een beetje pech heb je een hond die de rest van zijn leven bang is! Is je hond bang voor vuurwerk vraag dan advies bij een hondenschool of dierenarts.

    

Troosten of niet?

Het leervermogen bij angst is nul. Laat je hond, als hij dat wil, bij je zitten en blijf zelf ontspannen en houdt normale routines aan. Mocht hij liever onder de bank gaan liggen dan is dat natuurlijk ook prima. Kijk goed naar waar je hond zich prettig bij voelt. Dit geldt ook voor spelletjes met voer. Sommige honden zijn zo in de stress dat ze geen voer meer aan nemen en al helemaal niet meer willen gaan zoeken. Laat ze met rust als ze dit aangeven!

 

Tips voor een rustige jaarwisseling.

  1. Laat de hond overdag lang uit op een rustige plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat hij lekker moe is. Doe dit ook de aankomende dagen al aangelijnd zodat de hond niet uit paniek weg kan lopen. Maak geen grote wandeling in de wijk als er al vuurwerk is en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten. Voor honden die echt bang zijn doe ze een halsband en tuigje aan en maak beide vast aan de riem zodat ze niet kunnen ontsnappen!
  2. Geef hem veel afleiding bijvoorbeeld met een kauwstaaf, Kong of voerspelletjes. Begin hier ‘s middags al mee. Maar let op! Is jouw hond bang en in de stress dan kan het zomaar zijn dat hij niks van je aanneemt. Laat dit dan zo en ga vooral niet dwingen!
  3. Sluit ramen en gordijnen op tijd. En leg bv. grote deken neer, waar de hond lekker in kan wegkruipen.
  4. Laat binnen het licht aan. Zet een radio of tv aan, dit dempt de geluiden van buiten.
  5. Laat je dier zelf een rustig plekje opzoeken of creeër een veilige plaats voor de hond waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer... Mijn beagle vroeger kroop altijd in een keukenkastje...
  6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die je normaal ook zou doen.
  7. Steun je hond door hem af te leiden en samen te spelen of door er gewoon te zijn.
  8. Beloon de hond! Bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Zodat hij het vuurwerk gaat associëren met iets leuks namelijk koekje.
  9. Laat je hond niet alleen op oudjaarsavond en neem hem niet mee naar buiten om gezellig samen naar het vuurwerk te kijken!

 

Rustgevende medicijnen en voeding (supplementen) --> Vraag hier over advies bij je DA

  • Telizen®: Als uw hond angstig is, maar verder nog wel normaal functioneert, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-theanine in, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij honden.
  • Clomicalm®: is een antidepressivum en werkt angst verlagend.  Voor honden die nog lang na oud en nieuw klachten houden of gegeneraliseerde angst hebben wordt Clomicalm geadviseerd i.c.m. training.

Extra hulpmiddelen bij milde angst

  • Zylkene® De capsules bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend werkt.
  • Adaptil verdamper® verspreidt rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw hond waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw hond zich bevindt. De verdamper wordt afgeraden aan honden die bekend zijn met luchtwegproblemen, omdat het de luchtwegen kan prikkelen.

 

Acute stressmomenten

  • Sileo:  Dit is een relatief nieuw middel tegen geluidsangst, het heeft een bewustzijnsverlagende werking. De werkzame stof is dexmedetomidine. Het vermindert angst in stressvolle situaties en het werkt niet versuffend. 
  • Alprazolam: is officieel niet geregistreerd voor dieren en daardoor ook bijna niet meer voorgeschreven door DA.  Alprazolam wordt bij mensen ingezet die lijden aan paniek- en angststoornissen. Het maakt niet suf. 

 

Geef geen middelen met de werkzame stof Acepromazine! = Calmivet® en Vetranquil®

Dit medicijn werd vroeger vaak gebruikt bij vuurwerkangst. Het wordt ook nog regelmatig in dierenwinkels verkocht. Het is een sedatie middel, dus uw hond wordt er slaperig van, waardoor hij rustiger lijkt. Uit recent onderzoek blijkt dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden bij Acepromazine gebruik, maar doordat ze slapper zijn kunnen ze niet meer weglopen. De angst voor harde geluiden zal dus alleen maar toenemen. Stel je zelf eens voor dat je ontzettend bang bent, maar niet meer kunt reageren terwijl je inwendig stijf staat van de angst….

 

Alvast een fijne en vooral rustige jaarwisseling voor iedereen gewenst!

Team School4Dogs

 

Lees meer »

Welke snuffelwerkjes kun je je hond aanbieden tijdens Oud & Nieuw?

Het duurt niet meer lang dan barst het vuurwerkgeweld weer los. Machtig mooi voor de meeste mensen, een ware hel voor heel veel honden. Hoe ga je hiermee om?  Ontdek in deze blog met welke snuffelspelletjes je je hond kunt afleiden en waarom je vooral níet met detectie aan de slag moet gaan.

 

De jaarwisseling staat voor de deur en de laatste dagen worden wij overspoeld met vragen over snuffelwerkjes tijdens Oud & Nieuw. Alle reden om hier in deze blog wat uitgebreider antwoord op te geven. 

 

  1. Vooral géén detectie aanbieden

Eén van de disciplines binnen het neus- en snuffelwerk is detectie. Hierbij zoekt de hond naar een aangeleerde geur. De hond loopt dus niet, zoals bij het speuren/mantrailen, een spoor uit, maar gaat - op commando - zelfstandig op zoek naar die specifieke aangeleerde geurbron.

Het vinden van die geur wordt natuurlijk altijd uitbundig beloond. Je hond heeft dus een positieve associatie met deze geur, want het roept een fijne herinnering bij hem op: geur vinden = lekkere beloning = blij gevoel.

En dat laatste is meteen de belangrijkste reden waarom je je hond géén detectie moet aanbieden als het buiten loeihard knalt en knettert. Je loopt namelijk het risico dat je hond die lekkere geur, de bijbehorende beloning en dat über-blije gevoel gaat koppelen aan dat nare gevaarlijke lawaai buiten, waar hij bang van wordt of stress van krijgt. En dat is het allerlaatste wat je wilt. Dus: vooral níet aan de slag met detectie tijdens de jaarwisseling.

 

Hoe werkt geur in het hondenbrein?
Ik denk dat sommigen van jullie het wel interessant vinden om te weten hoe geur precies werkt in het brein van je hond. Dat ga ik je hieronder uitleggen.
Vind jij het genoeg om te weten dat je geen detectie moet aanbieden tijdens Oud & Nieuw en wil je nu meteen weten wat je dan beter wel kunt doen? Scroll dan maar meteen door naar punt 2 hieronder.


Okay, geur en het hondenbrein, hoe zit dat? Laten we even beginnen bij onszelf.

Soms word je opeens, out of blue, overspoeld door een gevoel van geluk en heb je geen idee waar dat vandaan komt. Grote kans dat een geur uit het verleden dit gevoel, deze emotie, bij je oproept.

Je geheugen is meer dan een kaartenbak met informatie. Je slaat niet alleen feiten op, maar al je zintuigen leggen herinneringen vast. Hoe iets ruikt, smaakt, voelt, klinkt.

Al die indrukken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar dat er een heleboel herinneringen in je opkomen als je plots weer de zeep ruikt die je oma altijd gebruikte of de appeltaart die zij iedere zondag bakte. En ongetwijfeld weet je dan ook weer hoe je je voelde als je bij opa en oma op bezoek was.

Bepaalde geuren, die worden opgeslagen in het lange termijn geheugen, zijn dus gekoppeld aan herinneringen uit het verleden. Dat kan een gebeurtenis zijn, maar ook een stemming of een gevoel uit je jeugd, zoals in het voorbeeld van oma hierboven.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wij bepaalde herinneringen twee keer zo snel kunnen ophalen als ze gekoppeld zijn aan een specifieke geur. Dat kunnen fijne, maar ook minder prettige herinneringen zijn. Zo kan een bepaalde geur er ook voor zorgen dat je een trauma opnieuw beleeft en stress ervaart.

Dit geldt óók voor honden.

Even terug naar detectie. Bij detectie wordt een aangeleerde geur (de doelgeur dus) interessant voor je hond, omdat hij bij het vinden van die geurbron iedere keer rijkelijk wordt beloond.

Je hond ruikt de geur en hij koppelt dit meteen aan de bijbehorende positieve associatie. Hij gaat dus dolgraag opnieuw op zoek naar die bepaalde geur, omdat er een beloningshistorie aan vastzit.

Er ontstaat dan een zogenaamde ‘CER’ ofwel een geconditioneerde emotionele respons. Dit betekent dat het ruiken van die doelgeur een prettige emotie bij je hond opwekt.

Een heel groot gedeelte van de hondenhersenen is ingesteld op geur en geurverwerking. Dat wij, maar ook honden, geur zo sterk in verband brengen met herinneringen en emoties komt doordat de hersengebieden die geur waarnemen, de amygdala en hippocampus, dezelfde plekken zijn als waar de emotie zetelt: het limbische systeem ofwel het emotionele brein (ook wel zoogdierenbrein genoemd). Dit gedeelte van de hersenen is bij zoogdieren en mensen nagenoeg hetzelfde.

Geur is daardoor heel associatief. Je brengt geur in verband met iets positiefs of negatiefs dat je eerder hebt ervaren. Denk maar weer aan die heerlijke geur van oma’s versgebakken appeltaart. Of aan de stoffige, muffe geur van een klaslokaal, die in een flits herinneringen kan oproepen aan een bijzonder vervelende schooltijd. En die associatie raak je moeilijk kwijt.

Terug naar de hond en detectie. Bij het zoeken naar de specifiek aangeleerde geur is je hond dus op zoek naar de ‘appeltaartvariant’ van de eerdergenoemde CER. Met een doordachte training, zonder druk of dwang, wordt jouw hond helemaal blij van de door jou gekozen en getrainde geur.

Stel je nu het volgende scenario voor: precies op het moment dat jouw hond zijn felbegeerde doelgeur ruikt, steekt de buurjongen net het hardste knalvuurwerk af… Dan is jouw positief aangeleerde geur misschien helemaal niet meer zo leuk. Sterker nog, je hond kan juist een negatief gevoel aan die geur koppelen. Een gevoel dat hij moeilijk kwijt zal raken.

Natuurlijk geldt dit niet per se voor iedere hond. Maar mijn advies is: neem geen enkel risico en speel daarom geen detectie-spelletjes rond de jaarwisseling. Het is veel te onvoorspelbaar en je kan er ongewild veel mee stuk maken.

 

  1. Wel doen: lekkere eenvoudige hap-snap-snuffelspellen

Wat dan wel? Kies tijdens Oud & Nieuw liever voor lekkere super eenvoudige hap-snap-snuffelspelletjes, aangepast aan jouw hond. Denk maar aan koekjes die je gewoon door de kamer strooit, een gevulde snuffel mat of een gevulde kong. Je kunt ook een doos vullen met krantenproppen waar je koekjes tussen verstopt. Of koop de favoriete kauwsnacks voor jouw hond. 

Voor meer ideeën kun je een kijkje nemen op https://www.facebook.com/groups/spelideeenvoorhonden/

Tip: houd het vooral heel erg eenvoudig, zodat de vind-kans bijzonder hoog is en je hond altijd binnen de kortste keren succes boekt. En zorg natuurlijk voor de allerlekkerste beloningen. Snuffelen en kauwen werkt ontspannen voor een hond en kan ervoor zorgen dat de hond afgeleid is van de knallen. Sommige honden zijn echter zo bang dat ze geen voer of lekkers willen. Als dit zo is geef de hond dan de keuze of hij weg wil kruipen naar een veilig plekje of juist graag steun bij jou zoekt. Vraag advies bij je hondenschool, honden gedragstherapeut of dierenarts om extra hulp.

 

  1. Steunen mag

Knoop dit tot slot heel goed in je oren: angst is een emotie die je níet kunt belonen. Dus als je hond bang is, dan mag je hem echt wel geruststellen. Negeer hem vooral niet. Stel jezelf maar eens voor dat jij ontzettend bang bent en iedereen laat je links liggen. Hoe ellendig zou jij je dan voelen? Je hond voelt zich precies hetzelfde.

 

Een hele fijne relaxte jaarwisseling!

Team Helga's School4Dogs

 

Lees meer »

Wat haal jij in huis

Zomaar wat vragen voor mijzelf....

Hoe kun je een baas zijn als je niet weet hoe je iemand moet begeleiden, stimuleren en motiveren en dan ook nog eens elkaars taal niet begrijpt....

Zou jij niet mega zenuwachtig worden als je een baas had die je niet begrijpt maar dat jij wel aanvoelt dat het niet goed is wat hij tegen je zegt ....

Zou je je baan nog leuk vinden als je geen initiatief meer durft te tonen en nooit beloont wordt als je iets goed doet....

Zou je nog plezier hebben?

Als deze zelfde baas nu zijn duim op zou steken als je iets goed hebt gedaan en je zou begeleiden als je het niet goed had gedaan.... Zou het dan niet veel leuker zijn ondanks dat jullie nog steeds niet dezelfde taal spreken...

Zo werkt dit ook bij onze honden hoe moeten ze in godsnaam begrijpen dat ze niet achter een fietser aan mogen, niet mogen blaffen om hun huis te verdedigen, niet mogen graven omdat er toevallig een muisje zat...

Allemaal dingen die in de ogen van de hond normaal hondengedrag zijn....

Als wij ze niet belonen voor gedrag wat we graag zien en alleen maar boos zijn als de hond in onze ogen iets fout doet... dan leert hij hier helemaal niets van.

Alleen dat hij ons niet kan vertrouwen en onze regels niet begrijpt.

We kopen honden omdat we ze mooi vinden maar verdiepen ons nauwelijks in de reden waarom deze honden gefokt zijn.

Een cattle dog die in de hielen bijt is niet leuk, een herder die achter een trimmer aan gaat is niet leuk, een border collie die de kinderen in de tuin bij elkaar drijft is niet leuk.... Een teckel die de tuin om graaft is niet leuk....Een jack russel die de speeltjes doodschud is niet leuk en ga zo maar door....

Maar lees eens hun ras eigenschappen....  Ze doen vaak datgene waar wij ze voor gefokt hebben. Een taak van de fokker om dit aan de aankomende baasjes te vertellen, maar ook een taak van de kopers die zich beter moeten verdiepen in het ras wat ze willen aanschaffen. Passen deze ras eigenschappen wel bij ons.... of kopen we de hond alleen omdat we die toevallig mooi vinden....

  

Dan hebben we nog steeds de uitspraak hij mag niet dominant zijn over ons... ?? Wij hebben controle over zijn eten, wandelingen, speelgoed en andere dingen die hij leuk vindt dus hebben wij controle over zijn gedrag. Elke keer dat je merkt dat je de hond wilt straffen vraag je dan eens af hoe je de situatie kunt veranderen zodat je hem kunt belonen dat is pas intelligent “leiderschap” .......  …

Lees meer »

Waarom snuffelen belangrijk is

Ontdek waarom in alle rust snuffelen zo belangrijk is.

Mantrailen, speuren, detectie, hersenwerk, snuffelwerk en ga zo maar door. Allemaal termen die hot zijn in hondenland. En ja, ook ik ben fan. Niets zo fijn voor je hond om hem te laten werken met zijn neus. Maar mag hij zijn neus ook gebruiken in zijn vrije tijd? In deze blog leg ik je uit waarom in alle rust snuffelen zo verschrikkelijk belangrijk is voor je hond.

 

De neus is het meest ontwikkelde zintuig van de hond. Hij beleeft de wereld dan ook op een totaal andere manier dan wij. Onze wereld bestaat hoofdzakelijk uit wat we zien (en horen). De hond daarentegen leeft vooral in een geurenwereld. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een hond ongeveer 300 miljoen reukcellen heeft. Wij mensen slechts 25 miljoen.
Een hond kan daardoor ontelbaar veel geuren onderscheiden. Wij ongeveer 10.000.
Een voorbeeldje ter illustratie: als wij erwtensoep ruiken, dan herkennen we dat aan de geur van een of twee ingrediënten, bijvoorbeeld de prei of ui. Een hond daarentegen herkent íeder afzonderlijk ingrediënt in diezelfde soep.

Als hondeneigenaar is het zaak dat je je bewust bent van het feit dat geur zo ontzettend belangrijk is voor je hond. En dat snuffelen een actieve bezigheid voor hem is; als een hond begint met snuffelen, dan stijgt zijn ademhaling naar maar liefst 300 keer per minuut. Ter vergelijking: een gezonde hond in rust heeft een ademhalingsfrequentie van 10 tot 30 keer per minuut.

 

Wandelen is als de krant lezen

Tijdens een wandeling ‘leest’ een hond de krant van die ochtend, middag of avond. Hij vergaart op die manier alle informatie over de buurt. Reuze interessant om al deze geursporen volledig door te spitten. Zo weet jouw viervoeter precies wat er speelt in zijn omgeving. Wie heeft er al gewandeld vandaag? Hoe gaat het met de gezondheid van de buurhond? Wat heeft Piet vanochtend gegeten en waar is de buurvrouw vandaag overal geweest? Wie is er nieuw in de buurt en is mijn vriend of vijand al voorbijgekomen? De hond vindt het heerlijk om al deze geurinformatie te verzamelen. Maar krijgt hij hier ook altijd genoeg tijd voor?

 

Botsende behoeften

Je herkent het vast wel: je hond wil óveral snuffelen, maar jij hebt hier helemaal geen tijd voor. Je wil de hond alleen maar even snel uitlaten voordat je de kinderen naar school brengt of naar je werk moet. Maar je hond weet dat niet. Hij heeft álle tijd van de wereld en wil heerlijk op zijn gemak de buurtkrant lezen. Dit leidt nogal eens tot frustratie bij menig hondeneigenaar. Met als gevolg dat de hond regelmatig aan zijn riem wordt meegesleurd. Een typisch geval van botsende behoeften.

 

Ruiken is weten

Als een hond zijn neus mag gebruiken tijdens het wandelen dan zie je vaak een heerlijk ontspannen dier. De hond krijgt alle tijd om via zijn neus informatie in zich op te nemen over soortgenoten die hier net hebben gelopen. Hij weet bijvoorbeeld dankzij de geur of een andere hond wel of niet te vertrouwen is. Dit geeft hem een beter en uitvoeriger beeld dan wanneer hij alleen maar kan kijken naar de lichaamstaal van die andere hond. Want door de veelvoud aan hondenrassen spreken honden tegenwoordig niet meer dezelfde (lichaams)taal.

De ene hond draagt zijn staart altijd hoog, de ander niet. Bij de een staan de oren rechtop, bij de ander niet. Bij sommige rassen zijn de ogen niet meer zichtbaar, en ga zo maar door. Dus als een hond is aangewezen op de lichaamstaal van de ander, dan gaat het wel eens mis in de communicatie.
Geef je hond daarom altijd de kans om te communiceren via de geur. Dat zorgt er vaak voor dat de honden anders op elkaar reageren. Zo kan een tegemoetkomende hond er in eerste instantie bedreigend uitzien voor jouw hond door zijn houding. Geef je jouw hond echter de kans om zijn neus te gebruiken, dan komt hij wellicht tot de conclusie dat die andere helemaal geen kwaad in de zin heeft...

Kortom: het is dus héél erg belangrijk dat je je hond de kans geeft om te snuffelen.

Bovendien, als honden op afstand van elkaar staan, zie je soms dat ze gaan ‘tongelen’ (zijn tong komt even naar buiten). We vermoeden dat honden dat doen om de emotie van de andere hond te ‘proeven’ met het orgaan van Jacobson, dat in rechtstreekse verbinding staat met de hersenen.

 

Snuffelen = geestelijke uitdaging

Als een hond de mogelijkheid krijgt om genoeg te snuffelen, geeft hem dat een voldaan gevoel na de wandeling. Hij zal na afloop heerlijk rustig de dag overdenken in zijn slaap en zijn geurwereld nog eens de revue laten passeren. Daarom is het dus belangrijk dat je er tijdens de wandeling rekening mee houdt dat je hond ruim tijd nodig heeft om alle geuren te onderzoeken.

Nu je dit allemaal weet: neem eens écht de tijd om met jouw hond op pad te gaan en laat hem in alle rust in zijn wereld rondlopen. Probeer je eens te verplaatsen in die wereld; wat valt er allemaal te besnuffelen aan die éne boomstronk? En laat je hond deze keer de route bepalen. Je zult verstelt staan waar je terecht komt.

Soms wil je hond helemaal geen uur lopen, maar wel gewoon heerlijk een uur lang snuffelen. De wil én de mogelijkheid om zijn omgeving op deze manier te verkennen, is superbelangrijk. Vooral als een hond te maken krijgt met bijvoorbeeld nieuwe objecten, dieren of situaties. Laat hem in zijn eigen tempo kennis maken met deze dingen en je zult zien dat je een buitengewoon zelfstandige hond krijgt, die de wereld vertrouwt en de juiste keuzes durft te maken. Simpelweg omdat hij op zijn neus vertrouwt.

 

Veel snuffelplezier allemaal!

Helga Hendriks Kynologisch instructeur bij Helga's School4Dogs 

Lees meer »

Snuffel/hersenspellen

Waarom een hond niet zonder hersen/snuffelspellen kan

Snuffelmatten, hondenpuzzels, intelligentiespellen; ze vallen allemaal onder de noemer hersen/snuffel spellen voor honden. Waarom zou je aan de slag gaan met zulke spelletjes voor je hond? Omdat je liefste maatje eigenlijk niet zonder kan. Ontdek in deze blog wat het is, waarom het zo belangrijk is voor je hond én praktische tips hoe je het aanpakt.

 

Snuffel/hersen spelletjes, wat zijn dat eigenlijk?

Heel eenvoudig gezegd: je hond gaat op zoek naar een verstopte beloning. Dat kan iets lekkers zijn of een favoriet speeltje dat je op 1001 manieren in, op, onder of tussen allerhande materialen kunt verstoppen. Op die manier stimuleer je je hond om zijn neus te gebruiken en om na te denken hoe hij zijn felbegeerde goodies te pakken kan krijgen.

 

Waarom zou je hersen/snuffel spelletjes doen met je hond?

Ik zet de belangrijkste redenen voor je op een rij:

  • Op de allereerste plaats: het is gewoon heel erg fijn om samen met je hond leuke dingen te doen en bezig te zijn. Het is een vorm van samenwerking en dit versterkt jullie band.
  • Tegelijkertijd is het een mentale stimulans en dat heeft je hond nodig voor zijn algehele welzijn.
  • Hersen/snuffel spellen zijn bovendien een prima alternatief voor een lange wandeling. De tijd van koud en nat weer staat voor de deur en niet iedereen staat dan te juichen om lang buiten rond te struinen. Of jij nu wel of geen zin hebt om urenlang te wandelen (omdat je geen zin of tijd hebt, omdat je dat niet kan omdat je een lichamelijke beperking hebt of omdat je hond bijvoorbeeld te oud is of fysiek beperkt), je hond heeft hoe dan ook een fysieke uitdaging nodig. Dus als wandelen geen optie is, zijn hersenspelletjes een perfect alternatief.
  • Op deze manier krijgt je hond toch de aandacht die hij verdient en is hij lekker bezig. Dit geeft hem voldoening en zorgt ervoor dat hij zich niet gaat vervelen. Bovendien kun je hierdoor voorkomen dat je hond ongewenst gedrag gaat vertonen.
  • Maar wat misschien nog belangrijker is: hersen/snuffel spellen houden je hond mentaal gezond. Het kan zelfs dementie tegenhouden of vertragen. Niet zo gek, want het is immers hersengymnastiek. 
  • Nóg een voordeel en reden om met deze spellen aan de slag te gaan: je hond krijgt meer zelfvertrouwen en voelt zich gelukkiger. Want ieder spelletje, elke puzzel en iedere zoekopdracht die hij met succes oplost, levert een lekkere beloning op.

 

Dat laatste is, zoals hiervoor al gezegd, de essentie van hersen/snuffel spelletjes: er wordt iets lekkers verstopt en de hond probeert het voertje te vinden. Dát is zijn beloning.

Wat heb je nodig?

Er zijn allerhande hersenspellen en intelligentie-spelletjes te koop, variërend in moeilijkheidsgraad. Intelligentie-spellen kun je kopen bij de dierenspéciaalzaak. Volg je een cursus bij Helga's School4Dogs dan krijg je op vertoon van je pas 10% korting bij de dierenwinkels Dierenparadijs Weert en bij De4Voeter. Deze twee winkels hebben een leuk assortiment aan intelligentie-spellen voor de hond. 

Maar je hoeft niet meteen naar de dierenwinkel te gaan, je kunt ook zelf heel eenvoudig een hersen/snuffel spel maken. Denk maar aan een doos gevuld met wc-rolletjes of met stukjes stof of papier. Je verstopt de snoepjes of brokjes tussen de vulling en het feest voor je hond kan beginnen. Zo eenvoudig kan het zijn. Als je zelfs aan de slag wilt en je hebt inspiratie nodig:kijk maar eens op https://www.facebook.com/groups/spelideeenvoorhonden/

Je kunt ook zelf snuffel- en zoekopdrachten verzinnen. Verstop bijvoorbeeld brokjes, speelgoed of een bal in en rond het huis.

 

Hoe pak je het aan?

  • Bouw het spel op in kleine stapjes. Begin makkelijk en maak het stap voor stap wat moeilijker.
  • Heb je iets verstopt en lukt het je hond niet om het direct te vinden? Help hem dan. Dat geeft hem vertrouwen en daar leert hij het snelste van. Iedere kleine overwinning is een feest voor je hond én voor jou. Zo blijven jullie allebei gemotiveerd.
  • Let erop dat het spel pas is beëindigd als je hond is uit gesnuffeld en zelf stopt met het spel. Daarna kun jij weer nieuwe snoepjes verstoppen en kan de volgende ronde beginnen. Zorg er wel voor dat je hond netjes wacht terwijl jij het spel opnieuw vult.

 

Wil je meer info over hoe je een hersen/snuffel spel aan kunt leren dan kun je terecht bij een van de workshops die Helga’s School4Dogs organiseert.

 

Gezonde beloningen

Ben je bang dat je hond zich overeet of te dik wordt van al die lekkere beloningen? Dan kun je twee dingen doen. Óf je rantsoeneert zijn dagelijkse portie voer óf je kiest voor gezonde treats. Wat dacht je bijvoorbeeld van stukjes wortel, peer, appel of banaan? Probeer maar eens uit waar jouw hond warm voor loopt.

 

Tot slot: twijfel je welke  puzzel geschikt is voor jouw hond, dan kun je dit altijd tijdens de cursus aan je instructeur vragen.


Ik wens je heel veel speel/snuffel plezier met je hond. 

Ilse van Daal-Geuijen Kynologisch instructeur bij Helga's School4dogs

Lees meer »

Laat je hond thuis

Laat je hond thuis tijdens de kermisdagen

De Weerter kermis staat voor de deur en dat is ieder jaar een ware happening in onze stad. Duizenden mensen zijn op de been en tot onze grote verbazing ook honden. Er zijn altijd weer mensen die hun viervoeter meenemen naar dit bonte spektakel. Maar de grote vraag is: doe je je hond hiermee een plezier?

Lees meer »

De Kong

De favoriete traktatie voor mijn meiden is de kong.

Iedere hond heeft een kauwbehoefte. Kauwen werkt voor honden kalmerend en voorkomt verveling. Het kan zelfs lichte stress tegengaan. De kong is hier een zeer geschikt speelgoed voor mits je deze goed aanleert.
Begin voor de hond met een gemakkelijke vulling die de hond er gemakkelijk uitkrijgt. Zo raakt de hond gemotiveerd in plaats van gefrustreerd om het voer eruit te krijgen. Vul de kong in het begin bv. met gewone brokjes die er gemakkelijk uitvallen en maak het langzaamaan moeilijker. De eerste keren laat je de hond ook niet alleen met de kong zodat je in de gaten kunt houden hoe hij de kong gebruikt. Kan hij zich alleen vermaken met de kong als je erbij bent dan kun je hem de kong ook geven als je even weg moet.
 
Welke Kong is geschikt voor jouw hond?
De rode Kong Classic is bij de meeste mensen wel bekend en ook voor de meeste honden geschikt.
Deze kong is zachter dan de zwarte kong.
De zwarte kong is steviger maar ook deze kong kan stuk gaan. Kies een zwarte (harde) Kong voor stevige knagers en kies een rode (zachte) Kong voor honden die van zachtere speeltjes houden.
Naast deze kongs hebben ze ook kongs spéciaal voor pups.
Al deze kongs zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor advies kun je het beste naar een dierenspéciaal zaak gaan.
(Ben je cursist van school4dogs dan krijg je 10% korting op o.a. de kong bij Dierenparadijs Weert)
 

Kong recepten

Basisrecept.
Pindakaas vinden veel honden lekker en is gemakkelijk in de Kong te doen en het blijft goed plakken aan de binnenkant. Smeerworst/kaas is ook heel kleverig en makkelijk in de Kong aan te brengen. Let op sommige honden hebben allergiën.
 
Gemakkelijke Kong.
Vul de Kong helemaal vol met de gewone brokken van uw hond.
 
Bevroren Kong.
Je kunt een gevulde Kong in de vriezer leggen, uw hond is er dan langer mee bezig. Je kunt hiervoor eigengemaakte bouillon (kant en klare is te zout) gebruiken, yoghurt of bv. geitenmelk. Voor de vulling nog wat stukjes gekookte kip (of ander vlees waar de hond niet gevoelig voor is), kaas, worst of banaan er doorheen en je hebt een onweerstaanbare vulling. Blikvoer is hier goed voor geschikt, het bestaat namelijk voor 70% uit water.
Je dekt eerst het gaatje aan de onderkant af, vult de Kong met de vulling en legt deze in de vriezer. Dit kan ook makkelijk in een kopje zodat het niet omvalt. Let op: als je de Kong ingevroren hebt en aan de hond geeft, laat dan eerst even koud water over lopen als de Kong uit de vriezer komt. Hiermee voorkom je dat de tong van jouw hond aan de Kong vast vriest!!!!
 
Kaas Kong.
Meng diverse stukjes kaas met hondenkoekjes en vul met dit mengsel de Kong. Plaats deze in de magnetron (in een kopje) en laat zeer kort de kaas smelten. Neem de Kong uit de magnetron en laat deze afkoelen, totdat de temperatuur geen gevaar meer is voor de hond.
 
Ei Kong.
Roer een ei in een kopje en doe er een paar stukjes kaas doorheen. Vul de Kong eerst met een hondenkoekje en zet hem vervolgens in een kopje 20 sec. in de magnetron. Goed laten afkoelen voordat je het aan je hond geeft.
 
En zo zijn er nog héél véél recepten te verzinnen maar denk wel goed na wat je erin stopt en vraag je af of jouw hond er tegen kan.
 
Soms blijven er restjes eten achter in de Kong. Om te voorkomen dat deze gaan rotten en schimmelen is het belangrijk de Kong regelmatig schoon te maken. De Kong is vaatwas bestendig.
 
Veel kong plezier!!
Team Helga's School4Dogs
Lees meer »

Corrigeren wel of niet...

Eerlijkheid duurt het langst.....

Wel of niet corrigeren? Deze vraag wordt steeds vaker gesteld in hondenland. Mijn mening? Ja, corrigeren. Maar je moet wel eerlijk, duidelijk en consequent zijn, niet alleen naar je hond, ook naar jezelf! 

 

Een aangeleerde don’t en een time-out plek (of een plek waar de hond kan worden genegeerd) zijn twee voorbeelden van correcties, die ik heb gebruikt bij de opvoeding van mijn honden. Inmiddels zijn ze 7 en 9 en leeft hier alles in harmonie. J

Negen jaar geleden, toen mijn bruine meisje als pup bij ons kwam wonen, was dat wel anders. Wat had ik toen graag geweten wat ik nu allemaal weet. Oh, oh, wat hebben wij onze dame veel gecorrigeerd en oh, oh wat waren we fout bezig… Kaja was een overprikkeld bruin labradortje die veel te weinig rust kreeg. Gevolg: een hyper-de-pieper druk pupje dat in onze armen en benen hing. 

Ik zie ons nog staan: samen rechtop tv kijkend, want we moesten haar vooral negeren. Nou geloof me, zij hield het veel langer vol dan wij.

Hing ze in onze benen, dan moesten we haar zolang mogelijk op haar rug leggen totdat ze niet meer tegenstribbelde. Liet je haar dan los, dan kwam ze tien keer zo fel terug.

We hebben talloze onbegrepen ruzies uitgevochten en ik heb héél véél tranen vergoten.

 

Yes + voertje = super gedaan

Heb je een pup in huis, zorg er dan in het begin voor dat hij niet de fout kan ingaan. Hij moet tenslotte de huisregels nog leren. Dus zet alle waardevolle spullen weg, zorg dat er geen uitnodigende kabels voor het grijpen liggen, hang je theedoeken even wat hoger of leg ze tijdelijk ergens anders neer, zorg dat je lievelingsschoenen voorlopig niet rondslingeren in huis. Begeleid hem je pup bij alle dingen die hij mag en beloon hem hier ook voor met een aangeleerde ‘yes’, gevolgd door een voertje, speeltje of aandacht. Ik heb Kaja bijvoorbeeld nooit verteld dat ze super was als ze ergens keurig netjes rustig lag, maar ik heb haar wel steeds aandacht gegeven (ook al was dit negatief) als ze om aandacht vroeg.

 

Kies één duidelijk en krachtig correctiewoord

Leer je hond één correctiewoord, bijvoorbeeld ‘nee’, ‘foei’ of ‘don’t’. Dit kun je gebruiken als je hond iets doet wat écht niet door de beugel kan. Stel jezelf wel eerlijk de vraag of je hond op dat moment weet en begrijpt dat hij een grens overschrijdt. Geef hem bij de eerste ‘don’t’ meteen een alternatief, zodat hij ook leert wat er wél van hem wordt verwacht. Maar vraag je ook af wat de hond met zijn (ongewenste) gedrag wil bereiken.

Springt hij tegen je aan om aandacht en stopt hij hiermee niet nadat jij ‘don’t’ hebt gezegd, dan zal er een andere consequentie moeten volgen. In het geval van Kaja zou dat de time-out plek zijn geweest. De boodschap luidt dan: “Okay, jij wilt aandacht, maar je stopt niet. Dan zet ik je nu even ergens anders totdat je rustig bent, dan mag je weer terugkomen.”

 

Ik gebruik het correctiewoord ‘don’t’, omdat dit krachtig en duidelijk is. Bovendien is het een woord dat ik zelf in de communicatie met mensen zelden of nooit gebruik. Dat is het nadeel van het correctiewoord ‘nee’. Dat gebruiken we zelf ook regelmatig. Vooral als je kinderen hebt. Stel je voor: je hond ligt heerlijk rustig in zijn mand en jij roept ‘nee’ tegen de kids. Als ‘nee’ jouw correctiewoord is (dit noemen we ook wel een aangeleerde nee), dan zal de hond hier ook op reageren. Alleen heeft hij natuurlijk geen flauw benul waarom er nee tegen hem wordt gezegd op dat moment. Ditzelfde principe geldt ook voor het woordje ‘yes’ in plaats van ‘goed zo’.

 

Ben consequent!

Een correctie is pas een correctie als het gedrag ook echt afneemt of stopt. Dus nogmaals: ben eerlijk, duidelijk en consequent naar jezelf en naar je hond. Krijgt hij de ene keer een correctie bij bepaald gedrag en de andere keer een beloning in de vorm van succes, dan zal je hond het alleen maar nóg harder proberen. En eigenlijk is dat ook hartstikke logisch. Dus ben altijd consequent met je correctie.

 

Zorg er ook voor dat het correctiewoord echt zijn kracht bewaard! Dat betekent dat als je hond niet meteen reageert op jouw correctiewoord bij aandacht vragend gedrag, hij meteen naar de time-out plek wordt gebracht. Ter illustratie: mamma telt tot 3 en dan… dan gebeurt er niets… het ongewenste gedrag gaat gewoon door. Wat bereik je daarmee? Bij je hond werkt dat precies hetzelfde. En als jij 15 keer ‘don’t’ blijft roepen, dan heeft deze correctie totaal geen betekenis meer voor de hond.

 

Regels scheppen rust en duidelijkheid

Ga je een pup opvoeden, stel dan regels op waar iedereen zich aan houdt. Dit geeft rust en duidelijkheid voor het hele gezin. Probeer in eerste instantie om ongewenst gedrag te voorkomen door spullen weg te zetten. En als je geen tijd hebt, zet je de hond gewoon even in de bench. Leer hem wat hij wel mag en vind het niet vanzelfsprekend als hij goed gedrag laat zien. Vertel hem dat óók! Jij vind het ook niet prettig als je baas je alleen maar vertelt wat je allemaal fout doet en je zelf moet uitzoeken wat hij wel van je verlangt. Daar zou je ook zenuwachtig, gestresst, onzeker en uiteindelijk ongemotiveerd van raken, toch?

 

Daarnaast vind ik het belangrijk dat je zelf altijd eerlijk in de spiegel moet kunnen kijken als je je afvraagt of je pup krijgt wat hij nodig heeft. Naast zijn dagelijkse poep- en plasrondjes en zijn maaltijd, heeft de hond lichamelijke én geestelijke uitdaging nodig. En bovenal rust om al deze dingen weer rustig te verwerken.

 

Bij Kaja hadden wij zelf beter moeten afspreken wat we van haar verwachtten. We hadden haar veel meer rust moeten geven en niet denken dat ze op de leeftijd van 12 weken alles moest hebben meegemaakt. We hadden haar moeten belonen als ze keurig rustig was. We hadden haar duidelijk het woordje ‘don’t ‘ moeten leren. We hadden haar meteen naar de time-out plek moeten brengen als ze na de eerste ‘don’t’ haar gedrag zelf niet corrigeerde. En we hadden haar op die plek moeten laten blijven zitten totdat ze weer rustig was. Waarschijnlijk was deze dame binnen twee minuten in een diepe slaap geweest. Uiteindelijk is het helemaal goed gekomen tussen ons, maar het had ons heel veel strijd en tranen gespaard. J

 

Veel succes met opvoeden!

Helga Hendriks kynologisch instructeur bij Helga's School4Dogs

 

 

Lees meer »

De eerste echte afspraak bij de dierenarts..

Tips voor het bezoek aan de dierenarts

Je moet met je hond naar de dierenarts. Hoe pak je dit het beste aan, zodat deze afspraak zo ontspannen mogelijk verloopt? Wij hebben de beste tips voor het bezoek aan de dierenarts voor je op een rij gezet.

 

Wat doe je voordat je naar de dierenarts gaat?

  • Je laat je hond goed uit.
  • Schrijf al je vragen op en neem het entingsboekje mee.
  • Is de hond erg onrustig of misschien zelfs agressief, laat hem dan in de auto wachten of maak een afspraak op een tijdstip dat het niet druk is in de praktijk. Ook als je voor de eerste keer met je pup gaat, is het verstandig om een afspraak te maken en niet te kiezen voor het vrije spreekuur.
  • Heb je het vermoeden dat je hond een besmettelijke ziekte heeft of dat hij veel pijn heeft, meldt dit dan van tevoren en wacht buiten of in de auto totdat je aan de beurt bent.

 

Tips voor in de wachtkamer

  • Ga altijd als eerste door de deur, want je weet nooit wat je achter de deur kunt verwachten.
  • Laat je hond geen contact maken met andere honden en huisdieren. Dit om ongewenst gedrag te voorkomen, maar ook omdat je niet weet waarom andere dieren daar zijn. Misschien hebben ze wel een besmettelijke ziekte of voelen ze zich super ellendig en reageren daarom anders (misschien wel agressief). Een konijn of kat is vaak heel bang zijn voor honden en ze zijn waarschijnlijk al in de stress; dit wil je niet nog eens verergeren. Je eigen hond kan ook erg opgewonden raken van al die prikkels. Dus voorkom dit en vermijd alle contact met andere dieren.
  • Laat de hond nóóit onbeheerd achter. De omstandigheden in de wachtkamer zijn onvoorspelbaar en er wachten misschien ook honden met gedragsproblemen of die zich niet lekker voelen of pijn hebben.
  • Laat kinderen nóóit de hond vasthouden in de wachtkamer; ook niet als jij even weg wilt of moet!
  • De hond zit altijd aan de lijn; kort en bij een katrol op de rem! In de bench is ook een optie voor kleine honden.
  • Houd je hond liefst tussen je benen in de zit of af en beloon hem met je stem en brokjes. Laat de hond zelf zijn positie kiezen, maar geef hem géén gesproken commando.
  • Vraagt je hond om steun, geef hem die dan. Hij zal zich hierdoor veiliger voelen. Bij honden werkt het eigenlijk net zo als bij kinderen; als een kind bang is en hij klampt zich aan je vast, zal de angst niet minder worden als je hem of haar negeert of wegduwt. Juist door het kind bij je te nemen en vast te houden, zal hij zich veilig voelen. Dit geldt ook voor honden.
  • Angst of stress mogen nooit bestraft worden! Is een hond echt in de stress, dan merk je dit bijvoorbeeld doordat hij geen koekjes meer aanneemt. Beloon hem daarom juist op de momenten dat hij rustig is en spreek hem geruststellend toe. ‘Borstelen’ (de nekharen overeind zetten) is trouwens ook een teken van stress.
  • Bij elke beweging houd je de hond kort aan de lijn en begeleidt hem met een brok of koekje tegen de neus; je doet dit als je de wachtkamer binnen wandelt, als je van de wachtkamer naar de behandelkamer gaat en als je de behandelkamer weer uit loopt.
  • Vraag aan de balie of het goed is dat je eerst je hond terugbrengt naar de auto voordat je afrekent.

 

Tips voor in de spreekkamer

  • Vertel duidelijk de klacht of stel je vragen.
  • Laat de hond niet zelf op de tafel springen.
  • Houd je hond rustig en ontspannen vast en blijf zoveel mogelijk bij de kop van de hond.
  • Beloon hem met je stem en brokjes (neemt hij geen brokje meer aan dan heeft hij echt stress).
  • Ook hier is de hond altijd vast aan de lijn.
  • Bij het verlaten van de spreekkamer houd je je hond weer kort aangelijnd en een brok tegen de neus.
  • Vraag of het goed is dat je eerst je hond terugbrengt naar de auto voordat je afrekent.

 

Richt je aandacht vooral op wat je hond goed doet en beloon hem hiervoor. Vermijd boven alles dat je alleen maar reageert op ongewenst gedrag. Bestraf nooit angst of stress; je hond krijgt alleen maar meer stress en leert dat de dierenarts echt vervelend is. 

 

Tot slot nog twee tips van de dierenarts

  1. Moet de hond een snuitje om, doe dit dan al in de auto en niet pas in de praktijk.
  2. Leer de hond thuis al dat aanraken leuk is en ondertitel wat je doet: oortjes kijken, tandjes kijken, pootjes aanraken enz.

 Lees in dit blog hoe je een pup leert dat het leuk is in de wachtkamer en bij de dierenarts.

Wachtkamertraining bij de dierenarts

 

 

 

Lees meer »

Dierenartstraining in de wachtkamer

Hoe maak ik een bezoekje aan de dierenarts zo leuk en ontspannen mogelijk voor mijn hond?

De dierenarts, geen enkele hond ontkomt eraan. En dus jij als baasje, of beter gezegd begeleider, ook niet. Hoe kun je ervoor zorgen dat een bezoekje aan de dierenarts zo ontspannen mogelijk verloopt? Niet alleen voor jou, maar ook voor je hond? Daarom besteden we deze keer aandacht aan de ‘wachtkamer oefening’.

 

Veel honden zijn bang zodra ze één poot over de drempel van de dierenartspraktijk zetten. Meestal hebben vervelende ervaringen in het verleden geleerd, dat achter deze deur niet veel goeds te verwachten valt. En dat betekent dat een bezoekje aan de dierenarts voor hond en baasje niet altijd een pretje is. Het goede nieuws is: dit kun je voorkomen! De eerste indruk die je hond bij de dierenarts krijgt, is meestal een blijvende. Dus als jij er nou voor zorgt dat het eerste bezoekje aan de dierenarts een positieve en prettige ervaring voor jouw hond oplevert, dan zit je goed.

 

Hoe pak je dit aan? Voordat je de eerste ‘echte’ afspraak bij de dierenarts hebt, ga je gewoon al een paar keer met je hond op bezoek in de praktijk. Niemand zal hier een probleem van maken. Sterker nog, de dierenarts is alleen maar gebaat bij een zo ontspannen mogelijke patiënt en zal jouw inspanningen van harte toejuichen.

 

Als je met je hond voor de eerste keer de praktijk binnenwandelt, wordt hij meteen geconfronteerd met allerlei nieuwe luchtjes, geluiden en andere prikkels. Geef hem de kans om hier alvast aan te wennen zonder dat de dierenarts ook nog gekke, enge dingen met hem doet. Beloon de hond met lekkers in de wachtkamer. Als er niemand zit te wachten, dan maak gebruik van die gelegenheid en speel even met hem in de ruimte.

 

De volgende keer dat je zonder afspraak op bezoek gaat, kun je hem een keer op de weegschaal zetten (vergeet niet om iets lekkers bij de hand te hebben!). Het is helemaal super als de dierenarts zelf of een assistente (in een witte jas!) jouw hond ook een koekje geven, dan wordt het namelijk helemaal een feestje.

 

Het derde informele dierenartsbezoekje grijp je aan om weer even gezellig in de wachtkamer te verpozen, opnieuw het tochtje naar de weegschaal te maken en deze keer maak je persoonlijk een afspraak voor de 9 of 12 weken enting.

 

De eerst drie bezoekjes aan de dierenartspraktijk waren als het goed is een feest voor je hond en de eerste indruk is uiterst positief voor hem.

 

Wat is het doel van de wachtkamer oefening?

Het doel van deze oefening is dat hond en baas in de toekomst de dierenarts op een zo rustig mogelijke manier kunnen bezoeken, maar ook dat andere bazen met honden, katten, konijnen enz. geen last hebben van jouw hond. Jouw hond leert: wachten in de wachtkamer is leuk.

 

Dit is een oefening zonder gesproken commando’s!

Tijdens de wachtkamer oefening (en ook later als je echt een afspraak hebt bij dierenarts) geef je je hond geen gesproken commando. Niet in de wachtkamer en ook niet in de spreekkamer. Waarom niet?

  1. Vaak ben je als baas zelf ook een beetje gespannen bij de dierenarts, waardoor bekende commando’s minder duidelijk zijn voor je hond, zelfs als hij ze thuis perfect beheerst. Je wordt sneller boos als je gespannen bent en dat is niet eerlijk naar de hond. Het is daarom verstandig om alle oefeningen met hulpen, maar zonder commando’s uit te voeren.
  2. Daarnaast zijn er zoveel prikkels te verwerken, waardoor het erg moeilijk is voor je hond om een commando echt goed op te volgen ook al gaat het thuis super.
  3. Als de hond in de spreekkamer wordt onderworpen aan een vervelende behandeling en jij geeft een gesproken commanda, dan kan het zomaar gebeuren dat de hond dit commanda koppelt aan die negatieve ervaring. Bijvoorbeeld: ‘staan’ en het schoonmaken van de anaalklieren… Dit hoeft verder geen betoog, toch? Help je hond dus in positie te krijgen met je handhulp en brok zonder commando.

 

En dan is het zover: de eerste echte afspraak bij de dierenarts. In deze blog hebben we alle tips voor je op een rijtje, zodat ook dit bezoek zo ontspannen mogelijk verloopt: Tips voor het bezoek aan de dierenarts

 

 

 

 

Lees meer »

Jippie, we krijgen een pup!

Jippie, we krijgen een pup! 8 Tips voor een goede voorbereiding.

De kogel is door de kerk: er komt een nieuwe pup! Vreugde alom. Je hebt van tevoren goed nagedacht over deze beslissing. Je hebt gekozen voor een bepaald ras en uiteraard heb je hier al alles over gelezen. Je weet inmiddels ook waar je de pup gaat kopen. En nu? De tijd van de puppy-voorpret is aangebroken; een naam bedenken en leuke spulletjes kopen. Maar er is meer… Ik heb 8 tips en vragen voor je op een rij gezet, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op de komst van je nieuwe huisgenootje.

Lees meer »

Commando vrij

Leer je hond het commando ‘vrij’  en profiteer een hondenleven lang van de voordelen  

Ik zie het vaak gebeuren: een eigenaar vraagt zijn hond om te gaan liggen, beloont hem met een koekje en loopt dan weg om met iemand te gaan praten. Je ziet de hond vertwijfeld denken: “Wat moet ik nu doen?" De hond blijft een tijdje liggen, kijkt onzeker om zich heen en naar zijn eigenaar, uiteindelijk staat hij op en gaat zijn eigen gang. Voor een hond is dit een bijzonder verwarrende situatie. Leer hem daarom het commando ‘vrij’ en gebruik dit consequent. Je zult er zó veel baat bij hebben. Voor de hond schept het duidelijkheid. Hij moet een opdracht uitvoeren tot hij een andere opdracht krijgt óf het commando ‘vrij’ en dan mag hij lekker zijn gang gaan: snuffelen, spelen, uit de auto springen of naar buiten gaan. Een paar voorbeelden hoe dit in de praktijk perfect werkt voor eigenaar en hond. En hoe je je hond het commando ‘vrij’ leert.

 

Praktijk voorbeelden

  • Je geeft je hond het commando ‘zit’ of ‘af’. Je hond moet blijven zitten of liggen totdat jij een nieuw commando geeft of het commando ‘vrij’.
  •  Jullie gaan lekker naar buiten om te wandelen. Je geeft je hond het commando ‘wandel’; dat betekent dat hij met je mee wandelt aan een slappe lijn. Op het moment dat je de hond ‘vrij’ geeft, mag hij heerlijk snuffelen en even doen waar hij zin in heeft net zolang totdat jij hem weer onder commando zet (‘wandel’ in dit geval). Als je hond de oefening ‘wandelen’ goed beheerst, kun je het snuffelen inzetten als een omgevingsbeloning. Dit is natuurlijk super voor een neushond. 

 

Zo leer je je hond het commando ‘vrij’

Start met een openingsvoertje. Dit geeft je in het begin de kans om een oefening in alle rust te starten. Je legt bijvoorbeeld een aantal voertjes in de bench en loopt een klein stukje weg. Voordat de hond de brokjes op heeft, loop je weer terug, legt weer wat brokjes in de bench (liefst een beetje achterin) en loopt weer weg. Je doet dit een aantal keren en dan loop je terug naar de bench en zegt ‘vrij’. Je nodigt de hond nu met een handgebaar uit om uit de bench te komen. Je geeft als beloning een voertje of je speelt even samen met de hond. Zo kun je de hond ook leren om netjes in de auto te wachten voordat hij eruit mag of aan de deur voordat hij naar buiten mag.

 

Commando "vrij" of "toe maar" bij een hersenwerkje

Het commando ‘vrij’ (je mag bijvoorbeeld ook ‘toe maar’ zeggen) kun je ook gebruiken bij een hersenwerkje. De hond leert op die manier rustig te wachten totdat het spelletje is gevuld en hij na jouw commando ‘vrij’ (of ‘toe maar’) mag beginnen met snuffelen.

In de eerste leerfase ga je zelf tussen de hond en het hersenwerkje zitten. Je legt een paar brokjes bij de hond. Terwijl hij deze opeet, stop jij een brokje in het hersenwerkje. Je geeft er weer een paar aan de hond en gaat verder met het vullen van het hersenwerkje. Als het hersenwerkje klaar is, zeg je ‘vrij’ of ‘toe maar’. Dat is het moment waarop je hond mag gaan snuffelen. Ook bij deze oefening geldt: maak het spel in het begin niet te moeilijk en houd de tijd van het vullen kort.

 

Tips

  • Begin de oefeningen in een omgeving met weinig prikkels om afleiding te voorkomen.
  • Houd de oefeningen kort en zorg voor succes i.p.v. frustratie.
  • Bouw de oefeningen in afstand en tijd in kleine stapje uit, begrijpt de hond het niet meer ga dan terug in je stappen.
  • Zorg dat het leuk is voor jezelf, maar vooral ook voor je hond.

 

Succes!

Helga Hendriks

Kynologisch instructeur Helga's School4Dogs

 

 

Lees meer »

Wandelen aan een ontspannen lijn

Zo leer je een pup wandelen aan een ontspannen lijn

 

De droom van iedere hondenbezitter: een hond die heerlijk met je meeloopt aan een ontspannen lijn. Wil jij dit ook, dan geldt absoluut de regel ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Ben vanaf dag 1 consequent, ook al is het nog zo verleidelijk om die kleine lieverd zijn zin te geven. Veel mensen vinden het ook helemaal niet erg als hun puppert van 5 kilo vrolijk aan de lijn trekt. Maar realiseer je dat deze kleine gup volwassen wordt en dan is het waarschijnlijk helemaal niet meer leuk om twee uur lang te wandelen terwijl je schouder uit de kom wordt getrokken. Resultaat: een gefrustreerde eigenaar die zijn hond niet meer uitlaat, omdat het gewoon echt niet gezellig is. Dus wil je dit boven alles voorkomen, dan lees hieronder mijn praktische tips hoe je je pup leert wandelen zonder trekken.

 

Hoe ontstaat trekken aan de lijn eigenlijk?

Heb je ooit iemand horen vertellen dat zijn of haar pup het vanaf dag één fantastisch vond om aangelijnd te wandelen? Nee, ik ook niet. Zo goed als alle puppies vinden het in het begin maar helemaal niks aan die lijn. Maar als die lieverd dan eenmaal meeloopt, gaan de eigenaren helemaal uit hun dak. Blij en vrolijk huppelen ze hun pup achterna. En ja hoor, het hondje heeft al héél snel door dat wandelen aan de lijn eigenlijk heel erg leuk is. Ik ren, ik snuffel en ik kan overal naar toe waar ik wil, want het baasje rent toch wel achter mij aan. 

Voor de hond is het de aller-allergrootste beloning om dáár te komen waar hij graag wil zijn: een lekker geurtje, een leuke hond of iemand die met open armen klaar staat om jouw puppert te knuffelen en misschien zelfs iets lekkers te geven. Hij zal dan ook alles op alles zetten om daar te komen. Dat betekent dat hij in de lijn gaat hangen. Sta je dit één keer toe, dan is het trekgedrag geboren. 

 

Twee keiharde feiten over trekken aan de lijn

  1. Geen enkele pup trekt in het begin aan de lijn. Sterker nog, de meeste pups willen niet eens lopen als ze aangelijnd zijn.
  2. Trekt de hond aan de lijn, dan is dit aangeleerd gedrag. Hij heeft immers geleerd dat als hij aan de lijn trekt, hij altijd daar komt waar hij graag naar toe wil; omdat hij iets lekkers heeft geroken, een hondenvriendje heeft gezien om mee te spelen of een persoon waar hij graag naar toe wil. Dit zijn zogenaamde ‘omgevingsbeloningen’. Bereikt hij een van deze omgevingsbeloningen door zijn eigenaar aan de riem mee te sleuren, dan wordt hij beloond voor zijn trekgedrag. Een hond trekt dus absoluut niet omdat hij de baas wil zijn, zoals vroeger werd beweerd. Dit is inmiddels een volledig achterhaalde visie.

 

 De basis voor wandelen aan een ontspannen lijn.

De hiervoor genoemde omgevingsbeloningen kun je perfect inzetten om je pup te leren wandelen zónder trekken. Hij mag er namelijk alléén naar toe met een slappe lijn. Je hoeft je hond hiervoor niet te corrigeren. Het enige wat jij moet doen, is doodstil blijven staan op het moment dat het hondje trekt en de lijn strak komt te staan. Blijf dan net zolang staan totdat de pup een stapje terug doet en de spanning van de lijn verdwijnt. Op dat moment loop je ook metéén verder in de richting van de omgevingsbeloning (jouw timing is cruciaal). Komt de lijn weer strak te staan, blijf je onmiddellijk stilstaan en wacht totdat de lijn weer viert. Je doet dit net zolang totdat je pup met een slappe lijn bij zijn omgevingsbeloning is aangekomen. 

 

Wandelen aan een een ontspannen lijn, wat is dat precies...?

De hond loopt aan een slappe lijn naast je. Het maakt niet uit of hij links naast je loopt of rechts of allebei. Je pup hoeft je ook niet aan te kijken. Als de lijn slap is, heeft de hond sowieso contact met je. Maak een commando van het wandelen aan een ontspannen lijn. Zodra je hondje gepoept en geplast heeft, ga je met deze oefening aan de slag. Je moet wel genoeg tijd hebben en nemen om dit serieus te oefenen. Hoe doe je dat?

  1. Je gaat met de hond naar buiten, draagt hem naar het stukje als hij nog erg klein is waar hij kan hij kan plassen en of poepen. Zet hem steeds op hetzelfde plekje, waar hij de afstand van de lijn kan gebruiken om te snuffelen (Jij blijft dus stil staan) en zijn behoefte kan doen. Hierdoor voorkom je dat je pup met van alles bezig is en vergeet te plassen. Je zult zien dat hij steeds sneller zijn plasje gaat doen op de plek. Is je pup wat ouder kun je naar je vaste plekje lopen, maar pas je ook meteen de oefening wandelen zonder trekken toe. Eenmaal zijn behoefte gedaan kun je beginnen met de oefening wandelen zonder trekken.
  2. Geef hem het commando “wandel”. Het is de bedoeling dat de hond nu met je meeloopt aan een slappe lijn. Komt de lijn strak te staan, dan blijf je staan en bevries je als een lantaarnpaal. Je zegt niks, je doet niks en wacht totdat de hond zelf de spanning van de lijn haalt. Pas dan loop je weer verder.

Heb je geen tijd (of geen geduld) meer, geef dan het commando “vrij”. Nu mag de hond weer snuffelen. Trouwens, je hond begrijpt niet dat hij op de stoep niet mag snuffelen en bij de groenstrook wel. Dit zul je hem echt moeten leren door hem het commando "vrij" of "toe maar" aan te leren . In het aankomende blog lees je hoe je je hond leert waar hij wel en niet mag snuffelen. 

Heb je een keer helemaal geen tijd om te oefenen? Prima! Geef je hond dan níet het commando “wandel”, zodat hij ook niet de fout in kan gaan.

 

Consequent zijn is de sleutel voor succes

Alleen als je consequent bent, boek je straks succes. Dat wil in dit geval zeggen dat de lijn nooit of te nimmer strak mag staan terwijl jullie lopen. Soms wel, soms niet is voor de hond níet duidelijk. Mag hij één keer met een strakke lijn naar iets wat hij interessant vindt, dan mag dat in zijn ogen altijd.

Een voorbeeld om je in de beleving van de hond te kunnen verplaatsen: iedere ochtend als jij op je werk aankomt, haal je koffie. Dit doe je al weken zo. Vandaag komt je baas binnen op het moment dat jij jouw welverdiende kop koffie vult en hij slaat je om je oren en loopt verder zonder iets te zeggen. Jij blijft stomverbaasd achter en vraagt je af wat hier gebeurde. De dagen daarna doet je baas niets als jij je koffie pakt. Dit gaat weer een paar weken goed tot de dag dat je baas weer opduikt in de keuken en je zonder boe of ba een harde knal verkoopt. Jij begrijpt er helemaal niets van en je leert er ook niets van, behalve dat je je baas niet kunt vertrouwen en iedere keer goed om je heen kijkt of hij niet in de buurt is als jij zin hebt in koffie.

We willen allemaal een hond die ons vertrouwt en om dat te bereiken moet je consequent en duidelijk zijn. Wat vandaag mag, mag morgen ook, zonder te corrigeren!

Tip: maak een lijstje van wat jouw pup vandaag mag, morgen mag en over 10 jaar nog steeds mag. Deze regels gelden niet alleen voor jou, maar voor het hele gezin; stem dit daarom goed af met alle gezinsleden (óók met de kinderen!).

 

Heel veel wandel plezier!

Team Helga's School4Dogs

 

 

  

        

Lees meer »