Waarom een hond niet zonder hersen/snuffelspellen kan

Snuffelmatten, hondenpuzzels, intelligentiespellen; ze vallen allemaal onder de noemer hersen/snuffel spellen voor honden. Waarom zou je aan de slag gaan met zulke spelletjes voor je hond? Omdat je liefste maatje eigenlijk niet zonder kan. Ontdek in deze blog wat het is, waarom het zo belangrijk is voor je hond én praktische tips hoe je het aanpakt.

 

Snuffel/hersen spelletjes, wat zijn dat eigenlijk?

Heel eenvoudig gezegd: je hond gaat op zoek naar een verstopte beloning. Dat kan iets lekkers zijn of een favoriet speeltje dat je op 1001 manieren in, op, onder of tussen allerhande materialen kunt verstoppen. Op die manier stimuleer je je hond om zijn neus te gebruiken en om na te denken hoe hij zijn felbegeerde goodies te pakken kan krijgen.

 

Waarom zou je hersen/snuffel spelletjes doen met je hond?

Ik zet de belangrijkste redenen voor je op een rij:

  • Op de allereerste plaats: het is gewoon heel erg fijn om samen met je hond leuke dingen te doen en bezig te zijn. Het is een vorm van samenwerking en dit versterkt jullie band.
  • Tegelijkertijd is het een mentale stimulans en dat heeft je hond nodig voor zijn algehele welzijn.
  • Hersen/snuffel spellen zijn bovendien een prima alternatief voor een lange wandeling. De tijd van koud en nat weer staat voor de deur en niet iedereen staat dan te juichen om lang buiten rond te struinen. Of jij nu wel of geen zin hebt om urenlang te wandelen (omdat je geen zin of tijd hebt, omdat je dat niet kan omdat je een lichamelijke beperking hebt of omdat je hond bijvoorbeeld te oud is of fysiek beperkt), je hond heeft hoe dan ook een fysieke uitdaging nodig. Dus als wandelen geen optie is, zijn hersenspelletjes een perfect alternatief.
  • Op deze manier krijgt je hond toch de aandacht die hij verdient en is hij lekker bezig. Dit geeft hem voldoening en zorgt ervoor dat hij zich niet gaat vervelen. Bovendien kun je hierdoor voorkomen dat je hond ongewenst gedrag gaat vertonen.
  • Maar wat misschien nog belangrijker is: hersen/snuffel spellen houden je hond mentaal gezond. Het kan zelfs dementie tegenhouden of vertragen. Niet zo gek, want het is immers hersengymnastiek. 
  • Nóg een voordeel en reden om met deze spellen aan de slag te gaan: je hond krijgt meer zelfvertrouwen en voelt zich gelukkiger. Want ieder spelletje, elke puzzel en iedere zoekopdracht die hij met succes oplost, levert een lekkere beloning op.

 

Dat laatste is, zoals hiervoor al gezegd, de essentie van hersen/snuffel spelletjes: er wordt iets lekkers verstopt en de hond probeert het voertje te vinden. Dát is zijn beloning.

Wat heb je nodig?

Er zijn allerhande hersenspellen en intelligentie-spelletjes te koop, variërend in moeilijkheidsgraad. Intelligentie-spellen kun je kopen bij de dierenspéciaalzaak. Maar je hoeft niet meteen naar de dierenwinkel te gaan, je kunt ook zelf heel eenvoudig een hersen/snuffel spel maken. Denk maar aan een doos gevuld met wc-rolletjes of met stukjes stof of papier. Je verstopt de snoepjes of brokjes tussen de vulling en het feest voor je hond kan beginnen. Zo eenvoudig kan het zijn. Als je zelfs aan de slag wilt en je hebt inspiratie nodig: kijk maar eens op https://www.facebook.com/groups/spelideeenvoorhonden/

Je kunt ook zelf snuffel- en zoekopdrachten verzinnen. Verstop bijvoorbeeld brokjes, speelgoed of een bal in en rond het huis.

 

Hoe pak je het aan?

  • Bouw het spel op in kleine stapjes. Begin makkelijk en maak het stap voor stap wat moeilijker.
  • Heb je iets verstopt en lukt het je hond niet om het direct te vinden? Help hem dan. Dat geeft hem vertrouwen en daar leert hij het snelste van. Iedere kleine overwinning is een feest voor je hond én voor jou. Zo blijven jullie allebei gemotiveerd.
  • Let erop dat het spel pas is beëindigd als je hond is uit gesnuffeld en zelf stopt met het spel. Daarna kun jij weer nieuwe snoepjes verstoppen en kan de volgende ronde beginnen. Zorg er wel voor dat je hond netjes wacht terwijl jij het spel opnieuw vult.

 

Wil je meer info over hoe je een hersen/snuffel spel aan kunt leren dan kun je terecht bij een van de workshops die Helga’s School4Dogs organiseert.

 

Gezonde beloningen

Ben je bang dat je hond zich overeet of te dik wordt van al die lekkere beloningen? Dan kun je twee dingen doen. Óf je rantsoeneert zijn dagelijkse portie voer óf je kiest voor gezonde treats. Wat dacht je bijvoorbeeld van stukjes wortel, peer, appel of banaan? Probeer maar eens uit waar jouw hond warm voor loopt.

 

Tot slot: twijfel je welke  puzzel geschikt is voor jouw hond, dan kun je dit altijd tijdens de cursus aan je instructeur vragen.


Wij wensen je heel veel speel/snuffel plezier met je hond. 

Team School4dogs