Waarom snuffelen belangrijk is

Ontdek waarom in alle rust snuffelen zo belangrijk is.

Mantrailen, speuren, detectie, hersenwerk, snuffelwerk en ga zo maar door. Allemaal termen die hot zijn in hondenland. En ja, ook ik ben fan. Niets zo fijn voor je hond om hem te laten werken met zijn neus. Maar mag hij zijn neus ook gebruiken in zijn vrije tijd? In deze blog leg ik je uit waarom in alle rust snuffelen zo verschrikkelijk belangrijk is voor je hond.

 

De neus is het meest ontwikkelde zintuig van de hond. Hij beleeft de wereld dan ook op een totaal andere manier dan wij. Onze wereld bestaat hoofdzakelijk uit wat we zien (en horen). De hond daarentegen leeft vooral in een geurenwereld. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat een hond ongeveer 300 miljoen reukcellen heeft. Wij mensen slechts 25 miljoen.
Een hond kan daardoor ontelbaar veel geuren onderscheiden. Wij ongeveer 10.000.
Een voorbeeldje ter illustratie: als wij erwtensoep ruiken, dan herkennen we dat aan de geur van een of twee ingrediënten, bijvoorbeeld de prei of ui. Een hond daarentegen herkent íeder afzonderlijk ingrediënt in diezelfde soep.

Als hondeneigenaar is het zaak dat je je bewust bent van het feit dat geur zo ontzettend belangrijk is voor je hond. En dat snuffelen een actieve bezigheid voor hem is; als een hond begint met snuffelen, dan stijgt zijn ademhaling naar maar liefst 300 keer per minuut. Ter vergelijking: een gezonde hond in rust heeft een ademhalingsfrequentie van 10 tot 30 keer per minuut.

 

Wandelen is als de krant lezen

Tijdens een wandeling ‘leest’ een hond de krant van die ochtend, middag of avond. Hij vergaart op die manier alle informatie over de buurt. Reuze interessant om al deze geursporen volledig door te spitten. Zo weet jouw viervoeter precies wat er speelt in zijn omgeving. Wie heeft er al gewandeld vandaag? Hoe gaat het met de gezondheid van de buurhond? Wat heeft Piet vanochtend gegeten en waar is de buurvrouw vandaag overal geweest? Wie is er nieuw in de buurt en is mijn vriend of vijand al voorbijgekomen? De hond vindt het heerlijk om al deze geurinformatie te verzamelen. Maar krijgt hij hier ook altijd genoeg tijd voor?

 

Botsende behoeften

Je herkent het vast wel: je hond wil óveral snuffelen, maar jij hebt hier helemaal geen tijd voor. Je wil de hond alleen maar even snel uitlaten voordat je de kinderen naar school brengt of naar je werk moet. Maar je hond weet dat niet. Hij heeft álle tijd van de wereld en wil heerlijk op zijn gemak de buurtkrant lezen. Dit leidt nogal eens tot frustratie bij menig hondeneigenaar. Met als gevolg dat de hond regelmatig aan zijn riem wordt meegesleurd. Een typisch geval van botsende behoeften.

 

Ruiken is weten

Als een hond zijn neus mag gebruiken tijdens het wandelen dan zie je vaak een heerlijk ontspannen dier. De hond krijgt alle tijd om via zijn neus informatie in zich op te nemen over soortgenoten die hier net hebben gelopen. Hij weet bijvoorbeeld dankzij de geur of een andere hond wel of niet te vertrouwen is. Dit geeft hem een beter en uitvoeriger beeld dan wanneer hij alleen maar kan kijken naar de lichaamstaal van die andere hond. Want door de veelvoud aan hondenrassen spreken honden tegenwoordig niet meer dezelfde (lichaams)taal.

De ene hond draagt zijn staart altijd hoog, de ander niet. Bij de een staan de oren rechtop, bij de ander niet. Bij sommige rassen zijn de ogen niet meer zichtbaar, en ga zo maar door. Dus als een hond is aangewezen op de lichaamstaal van de ander, dan gaat het wel eens mis in de communicatie.
Geef je hond daarom altijd de kans om te communiceren via de geur. Dat zorgt er vaak voor dat de honden anders op elkaar reageren. Zo kan een tegemoetkomende hond er in eerste instantie bedreigend uitzien voor jouw hond door zijn houding. Geef je jouw hond echter de kans om zijn neus te gebruiken, dan komt hij wellicht tot de conclusie dat die andere helemaal geen kwaad in de zin heeft...

Kortom: het is dus héél erg belangrijk dat je je hond de kans geeft om te snuffelen.

Bovendien, als honden op afstand van elkaar staan, zie je soms dat ze gaan ‘tongelen’ (zijn tong komt even naar buiten). We vermoeden dat honden dat doen om de emotie van de andere hond te ‘proeven’ met het orgaan van Jacobson, dat in rechtstreekse verbinding staat met de hersenen.

 

Snuffelen = geestelijke uitdaging

Als een hond de mogelijkheid krijgt om genoeg te snuffelen, geeft hem dat een voldaan gevoel na de wandeling. Hij zal na afloop heerlijk rustig de dag overdenken in zijn slaap en zijn geurwereld nog eens de revue laten passeren. Daarom is het dus belangrijk dat je er tijdens de wandeling rekening mee houdt dat je hond ruim tijd nodig heeft om alle geuren te onderzoeken.

Nu je dit allemaal weet: neem eens écht de tijd om met jouw hond op pad te gaan en laat hem in alle rust in zijn wereld rondlopen. Probeer je eens te verplaatsen in die wereld; wat valt er allemaal te besnuffelen aan die éne boomstronk? En laat je hond deze keer de route bepalen. Je zult verstelt staan waar je terecht komt.

Soms wil je hond helemaal geen uur lopen, maar wel gewoon heerlijk een uur lang snuffelen. De wil én de mogelijkheid om zijn omgeving op deze manier te verkennen, is superbelangrijk. Vooral als een hond te maken krijgt met bijvoorbeeld nieuwe objecten, dieren of situaties. Laat hem in zijn eigen tempo kennis maken met deze dingen en je zult zien dat je een buitengewoon zelfstandige hond krijgt, die de wereld vertrouwt en de juiste keuzes durft te maken. Simpelweg omdat hij op zijn neus vertrouwt.

 

Veel snuffelplezier allemaal!

Helga Hendriks Kynologisch instructeur bij Helga's School4Dogs