De favoriete traktatie voor mijn meiden is de kong.

Iedere hond heeft een kauwbehoefte. Kauwen werkt voor honden kalmerend en voorkomt verveling. Het kan zelfs lichte stress tegengaan. De kong is hier een zeer geschikt speelgoed voor mits je deze goed aanleert.
Begin voor de hond met een gemakkelijke vulling die de hond er gemakkelijk uitkrijgt. Zo raakt de hond gemotiveerd in plaats van gefrustreerd om het voer eruit te krijgen. Vul de kong in het begin bv. met gewone brokjes die er gemakkelijk uitvallen en maak het langzaamaan moeilijker. De eerste keren laat je de hond ook niet alleen met de kong zodat je in de gaten kunt houden hoe hij de kong gebruikt. Kan hij zich alleen vermaken met de kong als je erbij bent dan kun je hem de kong ook geven als je even weg moet.
 
Welke Kong is geschikt voor jouw hond?
De rode Kong Classic is bij de meeste mensen wel bekend en ook voor de meeste honden geschikt.
Deze kong is zachter dan de zwarte kong.
De zwarte kong is steviger maar ook deze kong kan stuk gaan. Kies een zwarte (harde) Kong voor stevige knagers en kies een rode (zachte) Kong voor honden die van zachtere speeltjes houden.
Naast deze kongs hebben ze ook kongs spéciaal voor pups.
Al deze kongs zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor advies kun je het beste naar een dierenspéciaal zaak gaan.
(Ben je cursist van school4dogs dan krijg je 10% korting op o.a. de kong bij Dierenparadijs Weert)
 

Kong recepten

Basisrecept.
Pindakaas vinden veel honden lekker en is gemakkelijk in de Kong te doen en het blijft goed plakken aan de binnenkant. Smeerworst/kaas is ook heel kleverig en makkelijk in de Kong aan te brengen. Let op sommige honden hebben allergiën.
 
Gemakkelijke Kong.
Vul de Kong helemaal vol met de gewone brokken van uw hond.
 
Bevroren Kong.
Je kunt een gevulde Kong in de vriezer leggen, uw hond is er dan langer mee bezig. Je kunt hiervoor eigengemaakte bouillon (kant en klare is te zout) gebruiken, yoghurt of bv. geitenmelk. Voor de vulling nog wat stukjes gekookte kip (of ander vlees waar de hond niet gevoelig voor is), kaas, worst of banaan er doorheen en je hebt een onweerstaanbare vulling. Blikvoer is hier goed voor geschikt, het bestaat namelijk voor 70% uit water.
Je dekt eerst het gaatje aan de onderkant af, vult de Kong met de vulling en legt deze in de vriezer. Dit kan ook makkelijk in een kopje zodat het niet omvalt. Let op: als je de Kong ingevroren hebt en aan de hond geeft, laat dan eerst even koud water over lopen als de Kong uit de vriezer komt. Hiermee voorkom je dat de tong van jouw hond aan de Kong vast vriest!!!!
 
Kaas Kong.
Meng diverse stukjes kaas met hondenkoekjes en vul met dit mengsel de Kong. Plaats deze in de magnetron (in een kopje) en laat zeer kort de kaas smelten. Neem de Kong uit de magnetron en laat deze afkoelen, totdat de temperatuur geen gevaar meer is voor de hond.
 
Ei Kong.
Roer een ei in een kopje en doe er een paar stukjes kaas doorheen. Vul de Kong eerst met een hondenkoekje en zet hem vervolgens in een kopje 20 sec. in de magnetron. Goed laten afkoelen voordat je het aan je hond geeft.
 
En zo zijn er nog héél véél recepten te verzinnen maar denk wel goed na wat je erin stopt en vraag je af of jouw hond er tegen kan.
 
Soms blijven er restjes eten achter in de Kong. Om te voorkomen dat deze gaan rotten en schimmelen is het belangrijk de Kong regelmatig schoon te maken. De Kong is vaatwas bestendig.
 
Veel kong plezier!!
Team Helga's School4Dogs