Halsband of tuig

Hierover zijn de meningen verdeeld en dat is prima want de een hoeft niet per definitie minder goed te zijn dan de andere. Het is zeer zeker wel belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Neem hiervoor jullie persoonlijke omstandigheden goed onder de loep en overweeg alle voor- en nadelen die voor jou en je hond van toepassing zijn. Uiteindelijk zou je uit moeten komen op wat voor jou praktisch werkt én hetgeen wat voor je hond geen schade oplevert. Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om bij de voor jou relevante momenten/activiteiten een tuigje te dragen en op de andere momenten een halsband.

 

Om tot een goeie keuze te komen zou je jezelf de volgende vragen kunnen stellen:

  • wat is de leeftijd van mijn hond
  • heeft mijn hond lichamelijke klachten
  • corrigeer ik als eigenaar vaak via de riem
  • valt mijn hond uit (naar andere honden)

 

De leeftijd van je hond

Bij puppy’s en jonge honden is het skelet pas belastbaar als alle groeischijven zich hebben gesloten en het skelet is uitgegroeid. Een onvolgroeid skelet is al kwetsbaar voor minimaal trauma en het kan een afwijkende groei van de botten of zelfs blijvende verlamming tot resultaat hebben. Het is van diverse factoren afhankelijk op welke leeftijd het skelet volgroeid is (bv 1e loopsheid), ga bij de kleine rassen uit van ongeveer 8 maanden en bij de grote rassen kan het tot 16 maanden duren. Naast het skelet zijn ook sterke pezen en spieren belangrijk om schokken op te kunnen vangen, bij jonge honden hebben de pezen en spieren nog onvoldoende kans gehad om zich te ontwikkelen.
Extra voorzicht is ook geboden bij de oudere honden want na verloop van tijd is er sprake van krachtafname in de spieren en pezen. Tevens gaat de algehele conditie achteruit en de kans op blessures en beschadigingen wordt weer steeds groter.

 

Lichamelijke klachten

Houd rekening met honden die lichamelijke klachten hebben en probeer te voorkomen dat er (meer) klachten gaan ontstaan.
Het nekgebied van de hond is behoorlijk kwetsbaar daar bevinden zich o.a. zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en de schildklier. Een ruk aan de halsband zou zomaar kunnen leiden tot bijvoorbeeld verschoven nekwervels, een beschadiging van het strottenhoofd (stembandverlamming) of andere blijvende problemen.

 

Corrigeren via de riem

Sommige mensen corrigeren de hond via de riem, het kan zijn omdat je dat zo gewend bent (het zit erin gebakken) of het gebeurt in een reflex bijvoorbeeld omdat je ergens van schrikt.
Belangrijk is dat je jezelf hiervan bewust wordt en dat je er over na gaat denken hoe je eventuele nadelige gevolgen kan voorkomen.

 

Uitvallen

Actie → gevolg….

Het kan zijn dat je hond uitvalt naar bijvoorbeeld andere honden of katten.
Wanneer je hond uitvalt is zijn focus gericht op die prikkel. Hij trekt op dat moment zelf aan de riem wat een onplezierig gevoel veroorzaakt in zijn nek. De kans is groot dat hij dat onplezierige gevoel gaat associëren met de prikkel waar hij op reageert. De prikkel wordt dan de voorspeller van iets onplezierigs, waardoor de emotie ten aanzien van die prikkel nog negatiever wordt en het (foute) gedrag steeds heftiger.  

 

Voordelen & nadelen van de halsband en het tuigje

 

Voordelen halsband:

  • Meer bewegingsvrijheid voor je hond.

Nadelen halsband:

  • De volledige concentratie van de trekkracht vindt plaats op een smal stukje nek van je hond.
  • Wanneer de trekkracht te groot is en/of frequent plaatsvindt kan dit blijvende schade opleveren.
  • Jonge honden, oude honden en honden met lichamelijke klachten lopen de meeste risico’s.
  • Bij honden die uitvallen aan de lijn vervalt het probleem vaak van kwaad tot erger.

 

Voordelen tuigje:

  • Een tuigje omvat de borstkas van je hond, de trekkracht wordt over de hele borstkas verdeeld en daarmee is er beduidend minder kans op letsel.

Nadelen tuigje:

  • Er zijn honden die het niet prettig vinden om een tuigje dragen vanwege de extra bandjes om het lichaam.
  • Het tuigje dient op de juiste manier ingesteld te worden, de onderlinge riempjes moeten de juiste lengte te hebben (afgemeten op je hond), dit vergt soms even wat handigheid.

 

Er zijn diverse soorten tuigjes op de markt, informeer jezelf goed en maak geen overhaaste keuze. Zo mag het tuigje nergens knellen en mag het tuigje niet “te kort” zijn; als er te weinig ruimte achter de voorpoten zit gaan de bandjes, tijdens het bewegen, schuren in de oksels.

Een voorbeeld van een efficiënt tuigje is het Y-tuigje. Bij een Y-tuigje lopen de voorste bandjes in een Y-vorm over de borst van de hond, de druk wordt hierdoor optimaal verdeeld en ook de schouders en voorpoten kunnen vrij bewegen.

 

Hopelijk hebben we jullie hiermee wat stof tot nadenken gegeven en zorgt het strakjes voor extra genieten bij alle activiteiten die jij en je hond samen ondernemen!

 

Marja Kessels en team School4Dogs