Commando vrij

Leer je hond het commando ‘vrij’  en profiteer een hondenleven lang van de voordelen  

Ik zie het vaak gebeuren: een eigenaar vraagt zijn hond om te gaan liggen, beloont hem met een koekje en loopt dan weg om met iemand te gaan praten. Je ziet de hond vertwijfeld denken: “Wat moet ik nu doen?" De hond blijft een tijdje liggen, kijkt onzeker om zich heen en naar zijn eigenaar, uiteindelijk staat hij op en gaat zijn eigen gang. Voor een hond is dit een bijzonder verwarrende situatie. Leer hem daarom het commando ‘vrij’ en gebruik dit consequent. Je zult er zó veel baat bij hebben. Voor de hond schept het duidelijkheid. Hij moet een opdracht uitvoeren tot hij een andere opdracht krijgt óf het commando ‘vrij’ en dan mag hij lekker zijn gang gaan: snuffelen, spelen, uit de auto springen of naar buiten gaan. Een paar voorbeelden hoe dit in de praktijk perfect werkt voor eigenaar en hond. En hoe je je hond het commando ‘vrij’ leert.

 

Praktijk voorbeelden

  • Je geeft je hond het commando ‘zit’ of ‘af’. Je hond moet blijven zitten of liggen totdat jij een nieuw commando geeft of het commando ‘vrij’.
  •  Jullie gaan lekker naar buiten om te wandelen. Je geeft je hond het commando ‘wandel’; dat betekent dat hij met je mee wandelt aan een slappe lijn. Op het moment dat je de hond ‘vrij’ geeft, mag hij heerlijk snuffelen en even doen waar hij zin in heeft net zolang totdat jij hem weer onder commando zet (‘wandel’ in dit geval). Als je hond de oefening ‘wandelen’ goed beheerst, kun je het snuffelen inzetten als een omgevingsbeloning. Dit is natuurlijk super voor een neushond. 

 

Zo leer je je hond het commando ‘vrij’

Start met een openingsvoertje. Dit geeft je in het begin de kans om een oefening in alle rust te starten. Je legt bijvoorbeeld een aantal voertjes in de bench en loopt een klein stukje weg. Voordat de hond de brokjes op heeft, loop je weer terug, legt weer wat brokjes in de bench (liefst een beetje achterin) en loopt weer weg. Je doet dit een aantal keren en dan loop je terug naar de bench en zegt ‘vrij’. Je nodigt de hond nu met een handgebaar uit om uit de bench te komen. Je geeft als beloning een voertje of je speelt even samen met de hond. Zo kun je de hond ook leren om netjes in de auto te wachten voordat hij eruit mag of aan de deur voordat hij naar buiten mag.

 

Commando "vrij" of "toe maar" bij een hersenwerkje

Het commando ‘vrij’ (je mag bijvoorbeeld ook ‘toe maar’ zeggen) kun je ook gebruiken bij een hersenwerkje. De hond leert op die manier rustig te wachten totdat het spelletje is gevuld en hij na jouw commando ‘vrij’ (of ‘toe maar’) mag beginnen met snuffelen.

In de eerste leerfase ga je zelf tussen de hond en het hersenwerkje zitten. Je legt een paar brokjes bij de hond. Terwijl hij deze opeet, stop jij een brokje in het hersenwerkje. Je geeft er weer een paar aan de hond en gaat verder met het vullen van het hersenwerkje. Als het hersenwerkje klaar is, zeg je ‘vrij’ of ‘toe maar’. Dat is het moment waarop je hond mag gaan snuffelen. Ook bij deze oefening geldt: maak het spel in het begin niet te moeilijk en houd de tijd van het vullen kort.

 

Tips

  • Begin de oefeningen in een omgeving met weinig prikkels om afleiding te voorkomen.
  • Houd de oefeningen kort en zorg voor succes i.p.v. frustratie.
  • Bouw de oefeningen in afstand en tijd in kleine stapje uit, begrijpt de hond het niet meer ga dan terug in je stappen.
  • Zorg dat het leuk is voor jezelf, maar vooral ook voor je hond.

 

Succes!

Helga Hendriks

Kynologisch instructeur Helga's School4Dogs