Wandelen aan een ontspannen lijn

Zo leer je een pup wandelen aan een ontspannen lijn

 

De droom van iedere hondenbezitter: een hond die heerlijk met je meeloopt aan een ontspannen lijn. Wil jij dit ook, dan geldt absoluut de regel ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Ben vanaf dag 1 consequent, ook al is het nog zo verleidelijk om die kleine lieverd zijn zin te geven. Veel mensen vinden het ook helemaal niet erg als hun puppert van 5 kilo vrolijk aan de lijn trekt. Maar realiseer je dat deze kleine gup volwassen wordt en dan is het waarschijnlijk helemaal niet meer leuk om twee uur lang te wandelen terwijl je schouder uit de kom wordt getrokken. Resultaat: een gefrustreerde eigenaar die zijn hond niet meer uitlaat, omdat het gewoon echt niet gezellig is. Dus wil je dit boven alles voorkomen, dan lees hieronder mijn praktische tips hoe je je pup leert wandelen zonder trekken.

 

Hoe ontstaat trekken aan de lijn eigenlijk?

Heb je ooit iemand horen vertellen dat zijn of haar pup het vanaf dag één fantastisch vond om aangelijnd te wandelen? Nee, ik ook niet. Zo goed als alle puppies vinden het in het begin maar helemaal niks aan die lijn. Maar als die lieverd dan eenmaal meeloopt, gaan de eigenaren helemaal uit hun dak. Blij en vrolijk huppelen ze hun pup achterna. En ja hoor, het hondje heeft al héél snel door dat wandelen aan de lijn eigenlijk heel erg leuk is. Ik ren, ik snuffel en ik kan overal naar toe waar ik wil, want het baasje rent toch wel achter mij aan. 

Voor de hond is het de aller-allergrootste beloning om dáár te komen waar hij graag wil zijn: een lekker geurtje, een leuke hond of iemand die met open armen klaar staat om jouw puppert te knuffelen en misschien zelfs iets lekkers te geven. Hij zal dan ook alles op alles zetten om daar te komen. Dat betekent dat hij in de lijn gaat hangen. Sta je dit één keer toe, dan is het trekgedrag geboren. 

 

Twee keiharde feiten over trekken aan de lijn

  1. Geen enkele pup trekt in het begin aan de lijn. Sterker nog, de meeste pups willen niet eens lopen als ze aangelijnd zijn.
  2. Trekt de hond aan de lijn, dan is dit aangeleerd gedrag. Hij heeft immers geleerd dat als hij aan de lijn trekt, hij altijd daar komt waar hij graag naar toe wil; omdat hij iets lekkers heeft geroken, een hondenvriendje heeft gezien om mee te spelen of een persoon waar hij graag naar toe wil. Dit zijn zogenaamde ‘omgevingsbeloningen’. Bereikt hij een van deze omgevingsbeloningen door zijn eigenaar aan de riem mee te sleuren, dan wordt hij beloond voor zijn trekgedrag. Een hond trekt dus absoluut niet omdat hij de baas wil zijn, zoals vroeger werd beweerd. Dit is inmiddels een volledig achterhaalde visie.

 

 De basis voor wandelen aan een ontspannen lijn.

De hiervoor genoemde omgevingsbeloningen kun je perfect inzetten om je pup te leren wandelen zónder trekken. Hij mag er namelijk alléén naar toe met een slappe lijn. Je hoeft je hond hiervoor niet te corrigeren. Het enige wat jij moet doen, is doodstil blijven staan op het moment dat het hondje trekt en de lijn strak komt te staan. Blijf dan net zolang staan totdat de pup een stapje terug doet en de spanning van de lijn verdwijnt. Op dat moment loop je ook metéén verder in de richting van de omgevingsbeloning (jouw timing is cruciaal). Komt de lijn weer strak te staan, blijf je onmiddellijk stilstaan en wacht totdat de lijn weer viert. Je doet dit net zolang totdat je pup met een slappe lijn bij zijn omgevingsbeloning is aangekomen. 

 

Wandelen aan een een ontspannen lijn, wat is dat precies...?

De hond loopt aan een slappe lijn naast je. Het maakt niet uit of hij links naast je loopt of rechts of allebei. Je pup hoeft je ook niet aan te kijken. Als de lijn slap is, heeft de hond sowieso contact met je. Maak een commando van het wandelen aan een ontspannen lijn. Zodra je hondje gepoept en geplast heeft, ga je met deze oefening aan de slag. Je moet wel genoeg tijd hebben en nemen om dit serieus te oefenen. Hoe doe je dat?

  1. Je gaat met de hond naar buiten, draagt hem naar het stukje als hij nog erg klein is waar hij kan hij kan plassen en of poepen. Zet hem steeds op hetzelfde plekje, waar hij de afstand van de lijn kan gebruiken om te snuffelen (Jij blijft dus stil staan) en zijn behoefte kan doen. Hierdoor voorkom je dat je pup met van alles bezig is en vergeet te plassen. Je zult zien dat hij steeds sneller zijn plasje gaat doen op de plek. Is je pup wat ouder kun je naar je vaste plekje lopen, maar pas je ook meteen de oefening wandelen zonder trekken toe. Eenmaal zijn behoefte gedaan kun je beginnen met de oefening wandelen zonder trekken.
  2. Geef hem het commando “wandel”. Het is de bedoeling dat de hond nu met je meeloopt aan een slappe lijn. Komt de lijn strak te staan, dan blijf je staan en bevries je als een lantaarnpaal. Je zegt niks, je doet niks en wacht totdat de hond zelf de spanning van de lijn haalt. Pas dan loop je weer verder.

Heb je geen tijd (of geen geduld) meer, geef dan het commando “vrij”. Nu mag de hond weer snuffelen. Trouwens, je hond begrijpt niet dat hij op de stoep niet mag snuffelen en bij de groenstrook wel. Dit zul je hem echt moeten leren door hem het commando "vrij" of "toe maar" aan te leren . In het aankomende blog lees je hoe je je hond leert waar hij wel en niet mag snuffelen. 

Heb je een keer helemaal geen tijd om te oefenen? Prima! Geef je hond dan níet het commando “wandel”, zodat hij ook niet de fout in kan gaan.

 

Consequent zijn is de sleutel voor succes

Alleen als je consequent bent, boek je straks succes. Dat wil in dit geval zeggen dat de lijn nooit of te nimmer strak mag staan terwijl jullie lopen. Soms wel, soms niet is voor de hond níet duidelijk. Mag hij één keer met een strakke lijn naar iets wat hij interessant vindt, dan mag dat in zijn ogen altijd.

Een voorbeeld om je in de beleving van de hond te kunnen verplaatsen: iedere ochtend als jij op je werk aankomt, haal je koffie. Dit doe je al weken zo. Vandaag komt je baas binnen op het moment dat jij jouw welverdiende kop koffie vult en hij slaat je om je oren en loopt verder zonder iets te zeggen. Jij blijft stomverbaasd achter en vraagt je af wat hier gebeurde. De dagen daarna doet je baas niets als jij je koffie pakt. Dit gaat weer een paar weken goed tot de dag dat je baas weer opduikt in de keuken en je zonder boe of ba een harde knal verkoopt. Jij begrijpt er helemaal niets van en je leert er ook niets van, behalve dat je je baas niet kunt vertrouwen en iedere keer goed om je heen kijkt of hij niet in de buurt is als jij zin hebt in koffie.

We willen allemaal een hond die ons vertrouwt en om dat te bereiken moet je consequent en duidelijk zijn. Wat vandaag mag, mag morgen ook, zonder te corrigeren!

Tip: maak een lijstje van wat jouw pup vandaag mag, morgen mag en over 10 jaar nog steeds mag. Deze regels gelden niet alleen voor jou, maar voor het hele gezin; stem dit daarom goed af met alle gezinsleden (óók met de kinderen!).

 

Heel veel wandel plezier!

Team Helga's School4Dogs