Socialiseren is geen confronteren

Socialiseren betekent niet dat je je pup moet confronteren met andere honden.

Op onze hondenschool krijgen wij vaak honden die erg fel reageren naar andere honden aan de lijn. Dit komt meestal doordat ze een negatieve ervaring hebben gehad met een andere hond op jongere maar ook op oudere leeftijd.

Omdat onze hondenschool door de lockdown niet open mag horen wij van puppyeigenaren dat ze hun hond willen laten spelen met andere pups omdat dit goed is voor hun socialisatie.

 

Maar is dit ook wel zo.....

Helaas is spelen tussen pups vaak geen spel en leren pups alleen maar dat de tegenpartij eigenlijk helemaal niet leuk is.

Omdat de eigenaar niet ingrijpt, leert de pup dan dat hij het probleem zelf moet oplossen, waardoor er op latere leeftijd problemen ontstaan zoals uitvallen aan de lijn. Gebeurt dit in een periode dat je pupje in zijn angstfase zit, dan heeft je hondje een trauma... Hij zal voor de rest van zijn leven angstig reageren op andere honden en het stempeltje dominant op zijn neus krijgen. Terwijl deze hond eigenlijk super bang is en heeft geleerd dat de aanval de beste methode was, immers niemand heeft hem geholpen in de puppytijd toen het allemaal zo spannend was. Hij heeft zijn eigen hachje moeten redden en heeft door negatieve leerervaringen geleerd dat de aanval de beste methode is.

 

Als wij pups op de hondenschool laten spelen doen wij dit gecontroleerd met max. 3 pups in een kleinere ruimte waarbij we de eigenaar mee nemen in het bewust kijken naar de hond en de lichaamstaal.

Wat zegt de hond als deze fluistert?

Is het wel spel wat je ziet?

Vinden ze het alle drie leuk?

 

Spel is pas spel als alle partijen het naar hun zin hebben.

  • Is er een rolwisseling
  • Wordt er een pup steeds nagejaagd
  • Ligt er een pup steeds beneden.. of juist steeds bovenop
  • Zit een pup stil in een hoekje te kijken
  • Enz.....

 

Allemaal vragen die heel belangrijk zijn bij het spelen van pups onderling.

Wij laten de pups op de hondenschool dus niet spelen om te socialiseren, maar om de eigenaren te leren kijken naar de lichaamstaal van hun pup.

 

Als je een pup wilt laten socialiseren met andere honden dan kan dit prima op afstand.

Honden zijn super met hun neus en kunnen heel goed op een afstand elkaars lichaamstaal lezen.

Daarvoor hoeven ze geen contact met elkaar te hebben.

Heel veel rassen vinden het niet eens leuk om met elkaar te spelen omdat ze een compleet ander spelgedrag hebben. Denk aan de lompe labrador die het liefst wil beuken en de herder die daar meestal niet van gediend is.

Wil je dat jouw pup speelt met andere honden zoek dan iemand die een volwassen stabiele hond heeft die het leuk vindt om met een pup te spelen, zodat je hondje positieve ervaringen krijgt met andere honden. Maar laat aub je pup niet verdrinken door ze naar een puppyspeeluurtje te brengen of ze te laten spelen op een plek met veel onbekende honden.

 

Een ongeruste puppyinstructeur in coronatijd..