Winter weetjes

Het is GENIETEN met hoofdletters om met onze hond naar buiten te gaan als er sneeuw ligt.  Ze vinden het heerlijk om in de sneeuw te rollen of samen met ons in de sneeuw te spelen en sneeuwballen te vangen.

Er zijn echter wel wat dingen waar je rekening mee moet houden als je met je hond de kou in gaat.

 

Pekel en strooizout

Bij (extreme) koude of sneeuw wordt er in ons land gestrooid om de wegen, fietspaden of de stoep sneeuw en ijsvrij te houden. Door de pekel of strooizout kan de huid van hondenpoten barsten en kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Als je gewandeld hebt op een plek die met pekel of strooizout sneeuwvrij is gemaakt, is het aan te raden om daarna de poten van jouw hond even met lauw water schoon te maken. Zo voorkom je bovendien dat je hond de pekel/strooizout op likt en inslikt. Het klinkt misschien overdreven, maar jouw hond kan een zoutvergiftiging oplopen als hij te veel pekel/strooizout binnenkrijgt. De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kg lichaamsgewicht van de hond. Als honden zout eten gaan ze braken (dit zien we ook als honden zeewater drinken). "Daarnaast onttrekt zout vocht uit het lichaam. Dit heeft negatieve gevolgen voor alle organen. Honden met een zoutvergiftiging hebben vooral neurologische problemen. Een hond vertoont dan bijvoorbeeld afwijkend gedrag en kan krampaanvallen hebben. Uiteindelijk kan een zoutvergiftiging dodelijk zijn." Gelukkig komt dit zelden voor.

 

Insmeren met vaseline

Je kan vooraf problemen voorkomen door de  poten (ook vooral tussen de kussentjes) van jouw hond bij extreme koude – en met name sneeuwval – in te smeren met een beetje Vaseline voordat je naar buiten gaat.  Na een wandeling doe je er goed aan de poten schoon te maken met lauw water. Ga je voor een verre wandeling neem dan de vaseline mee voor onderweg zodat je de voetzolen nog een keer extra in kunt smeren. De Vaseline beschermt de voetzolen tegen de pekel/ strooizout, maar zorgt er ook voor dat er minder snel ijsklonten aan de poten en tussen de voetzooltjes blijven zitten.

 

Ijsklontjes tussen de poten

Zoals hierboven al geschreven kan de sneeuw leiden tot kleine ijsklontjes in de haren tussen de voetkussens van jouw hond. Als jouw hond in de sneeuw loopt, smelt de sneeuw waarop zij loopt. Maar na verloop van tijd bevriest deze sneeuw weer en ontstaan deze ijsklontjes. Lopen wordt dan heel pijnlijk en het is super lastig om deze ijsklontjes zonder problemen te verwijderen. Trek deze ijsklonten er nooit uit tijdens de wandeling, maar knijp de ijsklonten stuk. Let ook goed op de ijsklonten in de snorharen en onder de buik bij honden met lange haren. Je kunt de lange haren tussen de voetzolen van je hond weg knippen voordat je de sneeuw in gaat.

 

Laat je hond geen sneeuw eten

Ook zonder een sneeuwballengevecht zijn de meeste honden super gek op sneeuw. Je ziet ze regelmatig hier en daar een hapje meepikken en de sneeuw doorslikken tijdens het rennen door de sneeuw . In kleine hoeveelheden kan dit niet snel kwaad, maar als je hond een echte sneeuw-eter is moet je toch een beetje oppassen. Je hond kan door het eten van de koude sneeuw vervelende maag- en darmklachten krijgen zoals buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. En in sommige gevallen zelfs een maagkanteling. Zorg dus voor voldoende afleiding voor je hond door hem bv. uit te dagen met zijn eigen speeltje  en wanneer je niet kunt voorkomen dat je hond veel sneeuw opeet, beperk dan de tijd die je samen met de hond buiten doorbrengt

 

Houd kwetsbare honden extra goed in de gaten

Met name puppy’s en oudere honden kunnen snel hinder ondervinden van de kou. Puppy’s beschikken vaak nog niet over voldoende vacht en vet om zichzelf goed warm te houden. Oudere honden worden sneller stijf wanneer het erg koud is. Ook de hondenrassen met een korte vacht, geen onder vacht of kale honden moeten extra in de gaten gehouden worden wanneer het buiten erg koud is. Is je hond overmatig aan het rillen........  Zorg dan voor wat extra warmte.  Een heerlijke dikke winterjas voor jouw hond is dan bv. zeker geen overbodige luxe. Zij zullen er absoluut baat bij hebben om met een winterjas tegen de kou en nattigheid beschermd te worden. Ze zijn te koop bij de betere dierenspéciaalzaken zoals Dierenparadijs Weert en Dierenspéciaalzaak De4Voeter in Weert.

 

Laat je hond niet op het ijs lopen

Let er op dat je hond niet zomaar een bevroren vijver of sloot op kan gaan. Door de gladheid kunnen honden hun gewrichten, spieren en pezen blesseren. Een hond kan niet inschatten of het ijs wel dik en sterk genoeg is om erop te gaan, waardoor het gevaar bestaat dat de hond door het ijs zal zakken, met gevaren als onderkoeling of verdrinking tot gevolg.

 

Dan een laatste tip...

Antivries is erg verleidelijk

Wees voorzichtig met antivries en berg het zodanig op dat jouw hond er niet bij kan. Antivries is namelijk erg giftig! Antivries bevat ethyleenglycol en is zoet van smaak. Hierdoor likken honden het graag op. Als jouw hond deze stof binnen heeft gekregen, uit zich dit veelal in braken en neurologische verschijnselen. Na verloop van tijd zullen depressie, epileptische aanvallen en nierfalen optreden met in ernstige gevallen de dood tot gevolg. Wanneer je hond deze verschijnselen vertoont of je het vermoeden hebt dat hij antivries heeft binnengekregen, neem dan direct contact op met je dierenarts

 

Maar vooral!

Geniet samen met je hond van de wintertijd!