Oudjaar en vuurwerk

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor honden zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. 

 Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor jouw hond is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen, janken, maar ook wegkruipen onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige honden buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn.

Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal jouw hond niet alleen in

paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.

 

Voorbereiding van een jonge hond op de eerste oud en nieuw

Er zijn nieuwe onderzoeken gedaan en daaruit is gebleken dat de eerste levensfase (3-12 weken) essentieel is in het ontwikkelen van problemen met omgevingsprikkels, zoals geluiden. Veel pups zitten rondom een half jaar in de angstfase en deze valt dan vaak ook nog rond oud en nieuw. In deze periode (honden van een 6 maanden tot jaar) wil je vooral niks forceren, maar rond oud en nieuw is dit natuurlijk erg lastig. Ga je pup of puber in ieder geval niet mee naar buiten nemen omdat hij moet wennen aan deze knallen! (en de geur die erbij hoort) Met een beetje pech heb je een hond die de rest van zijn leven bang is! Is je hond bang voor vuurwerk vraag dan advies bij een hondenschool of dierenarts.

    

Troosten of niet?

Het leervermogen bij angst is nul. Laat je hond, als hij dat wil, bij je zitten en blijf zelf ontspannen en houdt normale routines aan. Mocht hij liever onder de bank gaan liggen dan is dat natuurlijk ook prima. Kijk goed naar waar je hond zich prettig bij voelt. Dit geldt ook voor spelletjes met voer. Sommige honden zijn zo in de stress dat ze geen voer meer aan nemen en al helemaal niet meer willen gaan zoeken. Laat ze met rust als ze dit aangeven!

 

Tips voor een rustige jaarwisseling.

  1. Laat de hond overdag lang uit op een rustige plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat hij lekker moe is. Doe dit ook de aankomende dagen al aangelijnd zodat de hond niet uit paniek weg kan lopen. Maak geen grote wandeling in de wijk als er al vuurwerk is en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten. Voor honden die echt bang zijn doe ze een halsband en tuigje aan en maak beide vast aan de riem zodat ze niet kunnen ontsnappen!
  2. Geef hem veel afleiding bijvoorbeeld met een kauwstaaf, Kong of voerspelletjes. Begin hier ‘s middags al mee. Maar let op! Is jouw hond bang en in de stress dan kan het zomaar zijn dat hij niks van je aanneemt. Laat dit dan zo en ga vooral niet dwingen!
  3. Sluit ramen en gordijnen op tijd. En leg bv. grote deken neer, waar de hond lekker in kan wegkruipen.
  4. Laat binnen het licht aan. Zet een radio of tv aan, dit dempt de geluiden van buiten.
  5. Laat je dier zelf een rustig plekje opzoeken of creeër een veilige plaats voor de hond waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer... Mijn beagle vroeger kroop altijd in een keukenkastje...
  6. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die je normaal ook zou doen.
  7. Steun je hond door hem af te leiden en samen te spelen of door er gewoon te zijn.
  8. Beloon de hond! Bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Zodat hij het vuurwerk gaat associëren met iets leuks namelijk koekje.
  9. Laat je hond niet alleen op oudjaarsavond en neem hem niet mee naar buiten om gezellig samen naar het vuurwerk te kijken!

 

Rustgevende medicijnen en voeding (supplementen) --> Vraag hier over advies bij je DA

  • Telizen®: Als uw hond angstig is, maar verder nog wel normaal functioneert, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-theanine in, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij honden.
  • Clomicalm®: is een antidepressivum en werkt angst verlagend.  Voor honden die nog lang na oud en nieuw klachten houden of gegeneraliseerde angst hebben wordt Clomicalm geadviseerd i.c.m. training.

Extra hulpmiddelen bij milde angst

  • Zylkene® De capsules bevatten het melkeiwit alfa-casozepine dat rustgevend werkt.
  • Adaptil verdamper® verspreidt rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw hond waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw hond zich bevindt. De verdamper wordt afgeraden aan honden die bekend zijn met luchtwegproblemen, omdat het de luchtwegen kan prikkelen.

 

Acute stressmomenten

  • Sileo:  Dit is een relatief nieuw middel tegen geluidsangst, het heeft een bewustzijnsverlagende werking. De werkzame stof is dexmedetomidine. Het vermindert angst in stressvolle situaties en het werkt niet versuffend. 
  • Alprazolam: is officieel niet geregistreerd voor dieren en daardoor ook bijna niet meer voorgeschreven door DA.  Alprazolam wordt bij mensen ingezet die lijden aan paniek- en angststoornissen. Het maakt niet suf. 

 

Geef geen middelen met de werkzame stof Acepromazine! = Calmivet® en Vetranquil®

Dit medicijn werd vroeger vaak gebruikt bij vuurwerkangst. Het wordt ook nog regelmatig in dierenwinkels verkocht. Het is een sedatie middel, dus uw hond wordt er slaperig van, waardoor hij rustiger lijkt. Uit recent onderzoek blijkt dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden bij Acepromazine gebruik, maar doordat ze slapper zijn kunnen ze niet meer weglopen. De angst voor harde geluiden zal dus alleen maar toenemen. Stel je zelf eens voor dat je ontzettend bang bent, maar niet meer kunt reageren terwijl je inwendig stijf staat van de angst….

 

Alvast een fijne en vooral rustige jaarwisseling voor iedereen gewenst!

Team School4Dogs