Home » Cursusaanbod » Mantrailen/ speuren

Mantrailen

We hebben helaas een tijdelijke aanname-stop voor de cursus Mantrailen.
Je kunt je op dit moment ook niet opgeven voor de reservelijst. 

 


Mantrailen betekent letterlijk 'het volgen van een spoor van één specifiek persoon'

en dat is ook precies wat we doen tijdens deze lessen. 

 

Tijdens het mantrailen krijgt je hond de kans om zijn allergrootste talent te gebruiken: zijn neus. Iedere hond, ongeacht ras, grootte of leeftijd, heeft een geweldig goed ontwikkeld reukvermogen. En iedere viervoeter vindt het leuk om dit talent in te zetten.


Tijdens de cursus Recreatief Mantrailen is jouw hond altijd aangelijnd aan een lange lijn van 7 meter. Daardoor kan jouw hond zonder enige druk of dwang speuren.
Wij werken nooit met voer op een spoor. Het einde van het spoor is altijd de vermiste persoon (die de hond met een smakelijke beloning opwacht). Dát is immers de doelstelling van het mantrailen: het vinden van een vermist persoon en als deze gevonden is, moet dit een feestje zijn! 


In de B
asisschool Mantrailen gaan we aan de slag met de basis van het mantrailen:
• je leert je lijn op juiste wijze te voeren,
• je leert je hond te observeren
• en we gaan aan de slag met korte sporen die jij en je hond gaan uitwerken. 


Na de Basisschool kun je doorstromen naar de vervolgcursus Mantrailen voor Gevorderden.
Tijdens deze cursus krijgen jullie steeds meer uitdaging in de sporen die gelopen worden. Je kunt denken aan werken op verschillende ondergronden, trailen in het bos of in de bebouwde kom, langere sporen of sporen die al ouder zijn, meer spoorlopers op het spoor en ga zo maar door. De puzzel wordt als het ware steeds moeilijker.
 

 

De mantraillessen worden gegeven door Helga Hendriks.
Helga is gediplomeerd Recreatief Mantrailing Instructeur (opleiding gevolgd bij Animale o.l.v. Patricia Spee). Daarnaast volgde zij diverse instructeurscursussen Mantrailen bij Red Dogtraining (cursusleider Melanie Linssen van Dogsigns).

 

Benodigdheden voor het mantrailen

  • Een harnas of tuig
  • Een gewone (niet slippende!) halsband
  • Een speurlijn van 7 meter
  • Bakje voor de beloning
  • Beloningen
  • Water

 

Het is aan te raden om goede (wandel)schoenen en comfortabele weerbestendige kleding te dragen tijdens de lessen.
Het is erg belangrijk dat je jouw hond onderweg voldoende kunt laten drinken. Neem daarom een rugzakje met genoeg water voor jou en jouw hond mee. Bescherm je hond en ook jezelf tegen teken tijdens de zomermaanden.

 

De groepslessen worden gegeven in groepen van maximaal 4 cursisten. Voorwaarden is dat de honden tussen door in de auto of bij de auto kunnen wachten. De honden werken om de beurt en er zal altijd iemand bij de auto's blijven. Terwijl je bij de auto wacht kan er koffie/thee gedronken worden.

 

Locatie: Wij mantrailen in het bosrijke gebied en de stedelijke omgeving rondom Weert. Na aanmelding ontvang je een routebeschrijving naar de desbetreffende locatie.

Duur: 8 lessen van 90 minuten

Voor wie: Als je bij Helga's School4Dogs de kleuterklas en/of brugklas gevolgd hebt 

Prijs: € 145,00 

Privé-les van 30 min. € 39,50 (je dient in dat geval zelf voor een spoorloper te zorgen)

 

We hebben helaas een tijdelijke aanname-stop voor de mantrail-cursus. Je kunt je ook niet opgeven voor de reservelijst. 

 

Je kunt je alleen aanmelden voor de vervolgcursus Mantrailen voor Gevorderden als je de Basischool Mantrailen hebt gevolgd.  Waarschuwing

Bij Hondenschool Helga's School4Dogs bieden wij diverse cursussen en trainingen aan, waarvoor wij geschoold en gediplomeerd zijn. Zo ook de cursus Mantrailen ofwel zoeken naar personen. Dit is echter puur recreatief.

Als Recreatief Mantrailing Instructeurs maken wij ons zorgen over het feit dat sommige mensen de term recreatief niet serieus nemen en zich na afloop van een cursus Mantrailen als professionele speur-combinatie bij een vermissing aanbieden.

Op basis van wat de meeste hondenscholen aan mantrailen aanbieden, is het mogelijk om een heel leuk niveau te bereiken, maar een professioneel Search And Rescue (SAR)-team opereert toch echt wel op een heel ander, hoger niveau.

Het hoofddoel van onze Mantrail-training is plezier en recreatief werken met de hond. Het is absoluut níet onze intentie om het niveau van een SAR-team te behalen.
Plezier en recreatief kan voor sommige teams absoluut resulteren in een behoorlijk hoog niveau; dat is voor ons als instructeurs zeker ook een leuke uitdaging. Maar als het koppel als SAR-team aan de slag wil gaan, stopt het voor ons.

Er zijn specialisten die zich na veel en langdurig trainen en het volgen van opleidingen volledig richten op het trainen van teams die daadwerkelijk vermiste personen kunnen terugvinden.

Bij een vermissing is een goede voorbereiding van de inzet essentieel en het hoofddoel is het vinden van het slachtoffer. Het is daarom absoluut niet de bedoeling om te laten zien dat je als recreatief team ook heel goed bent en daarmee de trail verpest. Dit kan het verschil maken tussen een succesvolle inzet en een slechte afloop. Daarom deze waarschuwing! Laat dit over aan professionele instanties. Als hondenschool kunnen wij je wel in contact brengen met een opgeleid SAR-team bij vermissing van een persoon.